Machtige effecten

J.J. Abram's Star Trek was met een budget van ongeveer 140 miljoen dollar met afstand de duurste aflevering uit de elf films tellende serie. Het tiende deel, Star Trek: Nemesis uit 2002, komt met 60 miljoen dollar op de tweede plaats.

BEREND JAN BOCKTING

Zelf was J.J. Abrams, onder meer de geestelijk vader van cultserie Lost en monsterfilm Cloverfield, nooit zo'n fan van de oorspronkelijke Star Trek-serie uit de jaren zestig. Toch maakte hij van de elfde speelfilm uit de saga, over de jonge jaren van de onstuimige kapitein Kirk (Chris Pine) en de berekenende Spock (Zachary Quinto), een overtuigend sciencefictionavontuur vol blinkende, gedetailleerde special effects. Zoals veel spektakelfilms van de laatste jaren (de tweede Star Wars-trilogie, Spider-Man, Batman) zoomt deze Star Trek in op de ontstaansgeschiedenis van een overbekend verhaal. Dat werkt hier aardig, maar het zijn de machtige beelden van ruimte-oorlogen en door zwarte gaten opgeslokte planeten die het meest overtuigen. Star Trek Into Darkness, het tweede deel van de hand van Abrams, verschijnt mei 2013.

Star Trek: The Future Begins (J.J. Abrams, 2009)

RTL 7, 20.30-23.00 uur.

Waar is het paard van Sinterklaas?

(Mischa Kamp, 2007) Aangenaam vervolg op Het paard van Sinterklaas, zeven jaar geleden een onverwachte hit in de Nederlandse bioscopen. Toen volgden we het Sinterklaasfeest door de verwonderde ogen van het Chinese meisje Winky Wong (in beide delen gespeeld door Ebbie Tam), dat 5 december voor het eerst in Nederland meemaakte. In deze film is Winky volledig ingeburgerd. Amerigo - het paard in kwestie - zet het tijdens een stiekem buitenritje op een lopen. Schuldbewust zet Winky de achtervolging in, zonder haar ouders op de hoogte te stellen. Het avontuur dat volgt heeft nog steeds een hoge aandoenlijkheidsfactor, maar beklijft bij het ontbreken van het originele uitgangspunt minder dan het eerste deel. Wel is er een fijne rol voor Anneke Blok als Winky's schooljuf, die ondanks haar goede bedoelingen evenmin doordringt tot haar klas als de kinderen tot de wereld van volwassenen.

Nederland 3, 15.30-16.50 uur.

Secret Window

(David Koepp, 2004) John Shooter, een zonderlinge man met een grote hoed en een zuidelijk accent (een schmierende John Turturro), weet het zeker; de succesvolle schrijver Mort Rainey (Johnny Depp, met lang, warrig haar en bril) heeft zijn verhaal gestolen. Het is het begin van een degelijke psychologische thriller naar een kort verhaal van Stephen King, waarin Rainey langzaam maar zeker de greep op zichzelf en zijn verhaal verliest. Die verhaallijn, waarbij de werkelijkheid en de hersenspinsels van de schrijver steeds moeilijker uit elkaar te houden zijn, ontaardt uiteindelijk in een schaamteloos voorspelbare climax, maar het virtuoze camerawerk en de aangename vertolkingen van Depp en Turturro tillen Secret Window boven de middelmaat uit.

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

Jeepers Creepers

(Victor Salva, 2001) Dat horrorfilms waarin de hoofdpersonages de domste dingen doen soms toch razendspannend zijn, bewees Victor Salva in 2001 met Jeepers Creepers. Een broer en zus zien tijdens hun reis hoe een man langs de kant van de weg een lichaam in een soort afvoerpijp dumpt, broer neemt een kijkje en dondert en passant naar beneden, rechtstreeks in een ruimte waar een bovennatuurlijk monster zich te goed doet aan mensenvlees. Het sterkst zijn de scènes waarin het wezen niet is te zien - de klassieke jazzplaat Jeepers Creepers van Harry Warren en Johnny Mercer uit 1938 speelt tijdens die momenten een voorname rol.

RTL 7, 23.05-0.50 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden