Machtige Brooks heeft upper class in haar greep

Het dorpsmeisje dat machtig werd in de media, viel. Maar wie trekt Rebekah Brooks mee in haar val?

Rebekah Brooks lijkt zo te zijn weggelopen uit het schilderij Fazio's maïtresse van de prerafaëliet Dante Gabriel Rossetti. Haar wat bleke, al te Engelse maar toch verleidelijke gelaat wordt omkranst door een enorme bos rode krullen. Deze opvallende verschijning is de laatste dagen centraal komen te staan in het afluister- en omkoopschandaal dat een einde heeft gemaakt aan het schandaalblad News of the World.


Brooks was er tussen 2000 en 2003 hoofdredacteur en de laatste jaren uitgeefster. Beetje bij beetje wordt nu duidelijk hoe machtig de 43-jarige is in de media, de politiek en de celebritywereld.


Op haar 14de jaar wist Rebekah het zeker: ze wil journalist worden. Om dat te bereiken, moest zo snel mogelijk weg uit Daresbury, het gehucht in Noordwest-Engeland waar ze, net als Lewis Caroll ('Alice in Wonderland'), was opgegroeid. Na het afronden van de middelbare school ging ze naar Parijs om daar te werken voor een architectuurblad. In de Who's Who meldt ze te hebben gestudeerd aan de Sorbonne, maar concrete aanwijzingen ontbreken. Ze keerde terug naar Engeland om haar eigen wonderland te betreden: de tabloidjournalistiek.


Ze ging werken voor de zakenman Eddy Shah, de uitgever van het tabloid Today, die vooral bekendheid verwierf door zijn strijd tegen de vakbonden. Shah was concurrent en geestverwant van Rupert Murdoch. De Australische persbaron werd Brooks' volgende werkgever toen ze op haar 20ste ging werken voor News of the World. Ze begon als secretaresse, en was binnen de kortste keren plaatsvervangend hoofdredacteur. In 1994 interviewde ze James Hewitt, wijlen prinses Diana's toyboy, maar niet voordat ze de hotelkamer waar het vraaggesprek zou plaatsvinden, had laten uitrusten met afluisterapparatuur. Dat zou een geliefde tactiek worden.


In 2000 werd ze hoofdredacteur van News of the World. In de drie jaar dat ze deze functie bekleedde, was afluisteren heel gewoon en in 2003 zou ze voor een Kamercommissie toegeven dat de krant geld aan politieagenten had gegeven in ruil voor informatie. Onder haar hoofdredacteurschap voerde de krant zo'n felle campagne tegen pedofielen dat zelfs een kantoor van een 'pediatrician' - kinderarts - werd belaagd door enkele semi-geletterde zondagslezers. In 2003 maakte ze de overstap naar zusterkrant The Sun, waar ze zes jaar lang hoofdredacteur zou blijven. Een van haar campagnes daar was tegen huiselijk geweld. Ironisch genoeg werd ze zelf gearresteerd nadat ze haar echtgenoot, soapacteur Ross Kemp, had geslagen.


In 2009 stelde Murdoch haar aan als hoofd van News International. Voor de ambitieuze Brooks leek de journalistiek vooral een manier om zich te mengen met de TheGreat and the Good. Ze was kind aan huis in Downing Street en kreeg uitnodigingen voor koninklijke huwelijken. Haar tweede huwelijk met Charlie Brooks, een paardentrainer, was een society-event. David Cameron probeerde aanvankelijk afstand te houden tot Brooks, maar na sombere opiniepeilingen werd hij overgehaald banden aan te knopen. Hij raakte bevriend met Brooks, die op nog geen mijl afstand woont in Chipping Norton, Oxfordshire. Soms gaan ze samen paardrijden in de omgeving waarin Carroll zijn Alice-verhalen bedacht.


Brooks is de spil van de Chipping Norton-set, volgens journalist Peter Oborne, 'een incestueuze verzameling louche, stinkend rijke, machtsbeluste en immorele Londenaren'. Niet alleen Conservatieve ministers maken deel uit van Brooks' chippingdales, buurtgenoot Jeremy Clarkson, die zelf columns schrijft in Murdochs bladen, ook. Brooks wordt gevreesd voor haar scherpe tong. Op een Labourconferentie liep ze in de late avond ooit het homoseksuele Kamerlid Chris Bryant tegen het lijf, een van haar critici. 'Moet jij niet op Clapham Common zijn?', was haar begroeting, een referentie naar een Zuid-Londens park dat bekendstaat als ontmoetingsplaats voor homo's.


Bryant is nu een van de leiders van de anti-Murdoch opstand in de Engelse politiek. Cameron is voorzichtiger. De premier heeft Brooks aangeraden om op te stappen, maar wil haar, beducht voor haar wraakgevoelens, niet te veel afvallen. Tijdens alle diners in Chipping Norton is wellicht teveel besproken dat het daglicht niet kan verdragen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden