Machtig jaar krijgt bescheiden slotakkoord

De WK allround, vanaf zaterdag in Heerenveen, lijken een te zware toegift voor veel schaatsers. De sporters moeten er maar aan wennen. Allrounden wordt toetje van het jaar.

HEERENVEEN - In het vorige olympische jaar, 2010, plaatste Sven Kramer een 'antibesmettingskastje' op de borst in de hoop zo fit te blijven voor de WK allround in zijn Thialf. Met succes. Hij werd dat jaar, zoals van hem werd verwacht, voor de vierde keer op rij wereldkampioen.

Nu is Kramer een van de vele afzeggers van naam en faam die komend weekeinde de wereldtitelstrijd in Heerenveen mijden. Hij heeft last van zijn luchtwegen.

Kramer is niet alleen. Grote kampioenen als Ivan Skobrev, Seung-Hoon Lee, Martina Sablikova en Claudia Pechstein zijn op. Hun inspiratie is onvoldoende om zich aan het einde van een lang schaatsseizoen nog eens zwaar in te spannen op de klassieke vierkamp die normaliter in het hart van de winter is ondergebracht.

De wereld van het langebaanschaatsen mag gaan wennen aan deze volgorde, want voortaan zal de wereldtitelstrijd allround aan het einde van het seizoen worden gehouden. Per 2015 vormen de WK afstanden, een soort van Olympische Spelen in vier dagen, het hart van de internationale schaatskalender.

De Nederlandse bestuurder Jildou Gemser, lid van de technische commissie van de wereldschaatsbond ISU, onderschrijft de kalenderwijzigingen die met ingang van het volgende seizoen (2014-2015) definitief worden. 'Eerder was het olympische jaar altijd een uitzondering op de gang van zaken. Nu wordt het de regel voor alle vier jaren. Met de WK afstanden in februari, in de traditionele maand van de Winterspelen, is de opbouw veel logischer geworden.'

De ISU wil standaardiseren, zodat coaches, rijders, landen en continenten weten waar ze elke winter aan toe zijn. Het seizoen begint met vier wereldbekerwedstrijden, twee in Azië, twee in Europa, met een andere sponsornaam dan Essent ISU World Cup. In januari volgt dan de Europese titelstrijd allround. Die is in 2015 in Tsjeljabinsk, in Rusland.

Gemser: 'Dat EK is wat ons betreft een op zichzelf staande klassieker, die we eigenlijk niet meer als kwalificatie voor de WK allround willen aanmerken. Op de andere continenten hebben ze geen behoefte aan zo'n extra wedstrijd.'

In januari zijn ook nog twee wereldbekers gepland. Dat wordt er mogelijk slechts één. Dan is er half februari het olympisch getinte evenement per afstand, de WK afstanden. Het toernooi, het belangrijkste van het jaar, zal, zonder nieuwbouwproblematiek, in het vertrouwde Heerenveen worden gehouden. De datum is 12 tot en met 15 februari.

In maart 2015 volgen dan nog op rij de WK sprint (Astana, 28 februari en 1 maart), de WK allround (Calgary, 8-9 maart) en de nog niet toegewezen wereldbekerfinale. Die laatste wedstrijd wordt door de ISU een 'seizoensfinale' genoemd. Gemser: 'We kunnen er eventueel iets groters van maken.'

Dit jaar vormen de WK allround, voor mannen en vrouwen, nog de slotakkoorden van het schaatsseizoen. Het publiek lijkt het te waarderen. Thialf is voor beide dagen stijf uitverkocht. In twee dagen waren de kaarten de deur uit, toen de Spelen van Sotsji vele Nederlandse helden hadden gecreëerd. Gemser: 'De bollen schieten met deze temperaturen uit de grond, de takken staan in bloei. Het gevoel is eerder om te gaan fietsen. Maar het publiek zit nog klaar voor de WK.'

Jildou Gemser en haar technische commissie zitten in Heerenveen een hele dag bijeen. Vorige week is er een coachmeeting geweest. Deze zomer is er een congres in Dublin, waar bijvoorbeeld wordt besloten over de status van de Europese titelstrijd. De Nederlandse schaatsbond wil daar bij de mannen een kleine vierkamp, met 3 kilometer in plaats van 10 kilometer, van maken. De vrouwen rijden dezelfde afstanden.

De WK allround zullen geen gedaanteverwisseling ondergaan. Daar blijft de 10 kilometer de grote slotproef van een toernooi. De afstand zal zondag beslissend zijn bij de mannen, met twee Nederlandse favorieten (Blokhuijsen en Verweij).

In Heerenveen komen 24 schaatsers aan de start, 18 uit Europa, 3 Aziaten en 3 Noord-Amerikanen. De Nederlandse Oostenrijker Bram Smallenbroek is reserve.

Bij de vrouwen is na vele afzeggingen de vijfde reserve reeds doorgeschoven naar het hoofdtoernooi. Volgens secretaris Siep Luinenburg van de Koninklijke Thialf, de WK-organisator, is de Amerikaanse Maria Lamb na de wereldbekerfinale van afgelopen weekeinde geblesseerd naar huis teruggekeerd. Haar landgenote Anna Ringsred is ook gekwetst. Ireen Wüst zal niet meer dan 22 of 21 concurrenten hebben bij de verdediging van haar wereldtitel allround.

Programma WK allround: zaterdag vanaf 12.00 uur: 500 meter mannen en vrouwen en 3 kilometer vrouwen en 5 kilometer mannen

Zondag vanaf 13.00 uur: 1.500 meter mannen en vrouwen en 5 kilometer vrouwen en 10 kilometer mannen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden