Machtig gebouw in de hele wereld nagebootst

Barack Obama wordt op 21 januari beëdigd als de 45ste president van de VS. Alle blikken zijn dan gericht op de Amerikaanse ambtswoning. En dat is best jammer, want er zijn nog zoveel andere bijzondere exemplaren van het Witte Huis.

1. Atlanta Verenigde Staten

Naast Coca-Cola en CNN blijkt de hoofdstad van de Amerikaanse staat Georgia nog een bijzondere attractie te huisvesten: de kopie van het Witte Huis op Briarcliff Road. Driekwart zo groot als het origineel in Washington. Maar wel aanzienlijk jonger. Want waar het bekende gebouw dat ook op de Amerikaanse 20-dollarbiljetten staat afgebeeld uit 1800 dateert, staat het Witte Huis in Atlanta er pas sinds 2002. Een project van de Amerikaans-Iraanse bouwondernemer Fred Milani. Niet dat Milani zo'n voorliefde had voor The White House. Het verhaal wil dat een architect Milani plompverloren voorstelde het Witte Huis na te bouwen. En Milani twijfelde geen moment. Waarom eigenlijk niet? Verwacht geen smaakvolle inrichting. The New York Times omschreef het interieur als 'een opmerkelijke kruising van Arabisch decor, Amerikaanse politieke kitsch en ordinaire zelfverheerlijking'.


2. Abaeté Brazilië

Op de landelijke weg naar de voormalige mijnstad Diamantina duikt plotseling het imposante Witte Huis op van de excentrieke Braziliaanse miljonair José Fernando de Almeida. Rijk geworden door de churrascarias Porcão, de bekende vleesrestaurants van Brasilia tot Belo Horizonte, weet Almeida vaak van gekkigheid niet wat hij met zijn geld moet doen. Dus zette de Braziliaan enkele jaren geleden op een van zijn landgoederen, in de staat Minas Gerais, een replica neer van het Witte Huis. Om een en ander nog majestueuzer te laten overkomen, liet Almeida zijn Casa Branca ook nog eens omringen met marmeren leeuwenbeelden en elegante hoge koningspalmen.


3. McLean Verenigde Staten

Slechts 382 kilometer scheidt het echte Witte Huis van zijn replica in het plaatsje McLean, Virginia. Met dank aan een anonieme Vietnamese ingenieur, die midden jaren negentig zijn kopie er liet neerzetten aan de Towlston Road. Waarom? Het was voor de Vietnamees, die na de historische val van Saigon door de Amerikanen naar de VS was meegenomen, zijn manier om dank je wel te zeggen tegen zijn nieuwe landgenoten. Een hommage ook aan de Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Het klinkt nogal hoogdravend, maar waar andere Witte Huizen vaak een bedenkelijk interieur hebben liet de Vietnamees de Lincoln Bedroom, de Truman Balcony en vele andere iconische ruimtes van het Witte Huis één op één namaken. Alleen in de Oval Office staat in plaats van het beroemde bureau van de president een piano. Echt gelukkig lijkt de Vietnamees er nooit te zijn geworden. Al jaren leurt hij tevergeefs met zijn huis bij Donald Trump en Russische miljardairs. Aan de vraagprijs kan het niet liggen, want die is al gezakt tot 4 miljoen dollar.


4. Hangzhou China

Vastgoedmagnaat Huang Qiaoling is een van de rijkste mannen van China. Bij die status past uiteraard geen bescheidenheid. Dus liet Qiaoling voor zo'n 10 miljoen dollar een exacte replica van het Witte Huis neerzetten. Het doel van dit alles? Dat Qialing zijn zakenpartners en andere gasten zou kunnen ontvangen in een kopie van de Oval Office, het kantoor van de president van de VS. Ook opmerkelijk: wie hier uit de Blue Room kijkt, een kamer die in Washington voor recepties worden gebruikt, ziet andere replica's van bekende Amerikaanse bezienswaardigheden: Mount Rushmore - de uitgehakte busten van de presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln nabij Keystone - en Washington Monument. Het toppunt van Chinese kitsch? In 2002 bracht de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush er wel een genoeglijk bezoekje aan.


5. Chicago Verenigde Staten

Hoe laat je een replica van het Witte Huis opvallen te midden van de vele concurrenten? Door het gebouw geheel blauw te maken. Het verklaart waarom de familie Smith dit Witte Huis in Chatham, een wijk van Chicago, Illinois, liet optrekken uit blauwe bakstenen uit Italië. Het gevolg? Het blauwe 'Witte Huis', dat van binnen overigens nergens blauw is, trekt al jaren veel nieuwsgierigen. Niet in de laatste plaats omdat velen denken dat het huis in het verleden ook een hele beroemde bewoner heeft gehad: 'De koningin van de Gospel' Mahalia Jackson. Dit laatste klopt niet. Jackson woonde iets verderop aan de S. Michigan Avenue, aan de overkant van de straat.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden