No Deal-stemming

Machteloze May moet vanavond kiezen: No Deal, of uitstel Brexit?

Een dag na weer een vernederende nederlaag in het Lagerhuis staat Theresa May vanavond voor een lastige keuze: stemt ze voor een No Deal, of stelt ze de Brexit uit? 

De Britse premier Theresa May leed gisteravond ‘een tweede vernederende nederlaag’, aldus Britse en Europese kranten. Beeld AFP

Als May vanavond stemt voor een No Deal, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU over ruim twee weken. Ze kan ook op veilig spelen en haar eerdere beloften dat 29 maart dé dag van Brexit is vergeten. Wat doen haar ministers bij deze vrije stemming over een No Deal-scenario?

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

De premier zag zich vanochtend weinig flatteus terug op alle voorpagina’s van de Britse en Europese kranten. ‘May blijft hangen ondanks een tweede vernederende nederlaag’, kopte The Daily Telegraph boven een foto van een somber kijkende premier in de Jaguar die haar van het Paleis van Westminster naar 10 Downing Street rijdt. Hoelang kan May nog aanblijven, is een vraag die steeds luider klinkt – en in het verleden al zo vaak heeft geklonken.

Haar ministers zullen deze ochtend tijdens het kabinetsberaad vragen stellen over haar plannen, waarna in het Lagerhuis het wekelijkse bekvechten met oppositieleider Jeremy Corbyn plaatsvindt. De eurogezinde minister van Financiën Philip Hammond zal de economische plannen presenteren voor de diverse Brexitscenario’s. Het is al bekend dat de Britten bij een No Deal geen tarieven zullen heffen op 87 procent van alle import. De grens met Ierland wordt opengelaten.

Maar komt die harde Brexit er, vrijdag over twee weken? De kans is klein dat de leden van het Lagerhuis daar vóór zullen stemmen. De vraag is of ze in dat geval donderdag ook zullen stemmen vóór het voorstel van eurogezinde parlementsleden om een harde Brexit niet voor twee weken, maar voor eens en altijd van tafel te krijgen. Dat zou een ernstige handicap voor Londen zijn in het geval er komende tijd toch nog onderhandelingen met Brussel zullen plaatsvinden. Een onderhandelaar moet altijd iets hebben om mee te dreigen.

Vervolgens moeten de Europese lidstaten bepalen of ze daarmee akkoord gaan. De Britten moeten de vraag beantwoorden waarom ze uitstel willen en hoelang. Mays voorkeur is een maand of drie, maar op het vasteland wordt eerder gedacht aan een jaar of twee.

De brexiteers die tegen Mays akkoord hebben gestemd, hopen nog altijd op een No Deal, op 29 maart dan wel later. Mocht de Brexit helemaal niet doorgaan, dan zullen de toekomstige historici de avond van 12 maart 2019 aanwijzen als moment dat ze hun hand hebben overspeeld. De pro-Brexit commentator Stephen Pollard schold ze nu al uit: ‘Jullie ongelooflijke idioten. Jullie totale domkoppen. Jullie hadden de Brexit binnen handbereik en jullie hebben er afstand van gedaan.’

De No Deal-stemming zal vanavond in ieder geval de verdeeldheid binnen de regering blootleggen. Meerdere bewindslieden zullen waarschijnlijk voor een No Deal stemmen. De opmerkelijke belofte dinsdagavond van May om een vrije stemming te houden, was symbolisch. Ze deed daarmee afstand van de macht en gaf toe dat ze geen controle meer heeft over de gebeurtenissen. Waar de macht nu wel ligt – kabinet, parlement, Brussel? – dat moeten de komende dagen gaan uitwijzen. 

Dit moet je weten over de Brexit

Het Britse Lagerhuis heeft ook het aangepaste Brexit-akkoord verworpen.Bij de stemming dinsdagavond bleken 391 afgevaardigden tegen te zijn, en slechts 242 voor. 

Nu het aftellen is begonnen, zijn dit de allerlaatste scenario’s voor Brexit.

Te midden van de chaos in het Britse parlement, lijkt in het Verenigd Koninkrijk de steun voor een akkoordloos vertrek uit de EU toe te nemen. Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn bezocht het Zuidoost-Engelse Deal, waar bewoners murw geslagen zijn: ‘Doe maar een No Deal. De rest van de wereld is er ook nog.’

Onder prominenten in Brussel zijn nauwelijks twee grotere opponenten in het Brexit-debat te vinden dan de Brit Bill Cash en de Belg Guy Verhofstadt. Bij de Brexitcoördinator van het Europees Parlement vloeit Europa door de aderen. Oerbrexiteer Cash gelooft juist in een grote toekomst voor het Verenigd Koninkrijk na Brexit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden