Machteloos Europa luistert niet goed

Bush in Japan, Bush in de Filippijnen, Bush in Irak, Bush in Jemen. Als het aan de buitenlandse bladen ligt, spreidt de Amerikaanse president zijn tentakels - met of zonder geweld - overal uit....

Elke werkdag van de Amerikaanse president begint even voor acht uur in de Oval Office. George Tenet, hoofd van de CIA, schuift dan aan en krijgt een half uur lang de tijd de president bij te praten over het front. Het is lang geleden dat de Amerikaanse geheime dienst dat privilege had, weet Der Spiegel. Het blad noemt het slechts een symptoom van de dramatisch veranderde buitenlandse politiek van de Verenigde Staten. 'Rambo heeft weer een boodschap.'

Rambo lijkt overigens behept met een hoog aaibaarheidsgehalte, blijkt uit Time. Dat vraagt zich af of de Amerikaanse jongens in de Filippijnen wel de juiste bad guys aanpakken. De Amerikanen helpen de Filippijnen tegen de terroristen van Abu Sayyaf. Het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront is veel gevaarlijker, want veel extremer, maar komt niet voor op Rambo's laatste slechterikkenlijst.

Dat wilde de Filippijnse president Gloria Macapagal Arroyo zo. Ze werd het met Bush gemakkelijk eens over hoe het terrorisme in haar land aan te pakken. 'Waar ik een streep trek, trekt hij die ook'. Zou Bush weten dat Arroyo vredesbesprekingen met het front voert en daardoor de donkerste kant van het front - trainingskampen voor Pakistaanse, Arabische en Indonesische extremisten - maar even vergeet? Of geeft Rambo gemakshalve de voorkeur aan een kortdurende operatie tegen het domweg zwakkere Abu Sayyaf?

Newsweek keert zich tegen Europa. Unilateraal mag dan het jongste vieze woord zijn op 'het continent', er is ook een woord om de Europese reacties te omschrijven op de Amerika-doet-het-in z'n eentje politiek tegenover Irak en misschien ook Iran of Noord-Korea: hysterie. En die is volgens Newsweek besmettelijk. Hubert Védrine, Joschka Fischer en Chris Patten, allemaal staan ze op hun achterste benen als de VS alleen al het woord Irak in de mond nemen.

De VS voelen zich sinds de aanslagen van 11 september alsof ze in oorlog zijn. Europa niet. En daardoor weet Europa niet meer wat de regels van het spel zijn. De VS zijn van supermacht hypermacht geworden. 'Ze denken dat ze de meesters van het heelal zijn', klinkt het vanuit Frankrijk.

Maar waar blijft Europa zelf? Het protesteert dan wel tegen het Amerikaanse unilateralisme, maar defensiebudgetten verhogen: ho maar. Laat staan dat Europa werkt aan een leidende rol in de wereld. Europa is niet langer de bevoorrechte partner van de Amerikanen. Arm Europa lijkt zijn weg op het wereldtoneel kwijt.

En voor wie nog van lekkere nikserige relletjes houdt: Newsweek heeft een foto-stripverhaal afgedrukt van de soap rond het kunstrijden bij de Olympische Spelen. Canada won daarmee, naast Rusland, in tweede instantie alsnog goud. Op basis van de fotootjes bakken de Russen er inderdaad niks van. Maar datzelfde gold dus voor de jury. Rusland, China, Polen en Oekraïne stemden voor de Russen; de VS, Canada, Duitsland en Japan voor de Canadezen. Dat ruikt naar Koude Oorlog. Hier was het Nederlandse relletje Terpstra-Aegon-NOCNSF toch weer helemaal niks bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden