Macht, tederheid, groots geweld en praal

Verrukking om het 'tooverpaleis' Venetië.

Stadsgezicht Venetië met de Basiliek van San Marco (Basilica di San Marco). Beeld anp
Stadsgezicht Venetië met de Basiliek van San Marco (Basilica di San Marco).Beeld anp

Venetië, 8 oktober 1908

Venetië doet mij aan als een oord in de gulden schemering van een droom gezien. De vreemde steenen pracht dezer stad, uit het water ontbloeid, de zonderlinge afwezigheid van elk onschoon en wanklinkend gerucht - geen auto's, geen rijtuigen, geen karrengerij - geven u den indruk of ge door de gangen en de zalen van een tooverpaleis doolt.

Het licht dat als van edelsteenen is, en de zuivere, door de zee omspoelde afzondering van de vaste aarde, zij verhevigen nog den toover van dezen droom.

Wij voeren deze stad binnen op het schoone uur vóór het vallen van den avond. Het water waarover de zwarte gondel gleed, tusschen de onafgebroken reeks paleizen, droeg geheimzinnig diepe glanzen van het hooge hemellicht. Met den zachten gang van den boot voeren wij het schoone verleden binnen.

Achter ons zong de gondelier, behendig het vaartuig stuwend met regelmatige wrikking van den riem. Andere gondels kwamen ons tegen; de stemmen klonken helder over het groene water dat klotste aan de steenen trappen en tegen de kiel der vastgemeerde boten.

11 oktober

Iederen ochtend bezoeken wij gedurende eenige uren de San Marco. Ik vind geen woorden om den indruk welken deze marmeren en gouden Basiliek op mij maakt, weer te geven. Er is macht, er is tederheid, er is groots geweld en praal.

Ik denk aan Byzantium, aan dat gouden rijk, waar Venetië ter leerschool is geweest; ik ben een tijdgenoot van de Dogen en de Basileis, ik leef die tijden van duister en woest geweld, toen de eeuwen dagen van God geleken.

Pieter van der Meer de Walcheren (1880-1970), dichter en monnik. Uit Mijn dagboek; uitgeverij Brand, 1913.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden