Machomuziek na tienen
DE EERSTE commerciële jazz-zender van Nederland, Euro Jazz Radio, verkeert in moeilijkheden. Vooral overdag stellen de luistercijfers teleur, en de eigenaars voelen zich sinds 1 juli genoodzaakt tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds de jazz los te laten....
De teruglopende belangstelling valt voor een groot deel te wijten aan de concurrentie van Classic FM, het van oorsprong Britse station dat in tegenstelling tot Euro Jazz dit jaar wel een etherfrequentie kreeg toegewezen van WVC. Volgens woordvoerster Marjan Kortekaas draait de Euro Jazz 's avonds wel goed doordat dan de hoger opgeleide mannen luisteren naar de 'echte machomuziek' die jazz volgens haar is.
Over de nieuwe programmering valt nog weinig te zeggen, maar het is te hopen dat het redelijke peil in ingedikte vorm gehandhaafd blijft. Euro Jazz is weliswaar een commerciële zender, hetgeen inhoudt dat minderheden als de avantgarde-liefhebbers weinig aan hun trekken komen. Maar de programma's zitten over het algemeen goed in elkaar: ze worden met kennis van zaken samengesteld, geven vaak extra aandacht aan afzonderlijke musici, en richten zich op één duidelijke stijl zodat de luisteraar weet waar hij aan toe is.
Tot nu toe lag overdag de nadruk op klanken die de luisteraar niet al te rauw op het dak vallen: om negen uur soft jazz, om twaalf uur muziek uit het Swing-tijdperk, enzovoort. Het steviger werk kwam meestal 's avonds na tienen langs. Daarbij valt op dat Euro Jazz, in tegenstelling tot het vaak bekritiseerde Engelse station Jazz FM, de luisteraar zelden probeert te paaien met pop waar een licht jazzsausje overheen gegoten is. Begeeft men zich in grensgebieden, dan wordt dat duidelijk aangekondigd in de programmagids, Jazz Magazine: 'Jazz Goes Latin', bijvoorbeeld.
De informatie over de gedraaide stukken is meestal voldoende. Ze wordt vaak pas achteraf gegeven, na afloop van een blokje met twee of drie nummers, zodat de luisteraar zelf een kleine blinddoektest kan houden.
Voorlopig lijkt vast te staan dat het bluesblok van Doug McLeod en het programma met nieuwe cd-releases van Jaap Lüdeke te horen zullen blijven. Dat laatste is het meest op jazznieuws georiënteerde deel van de programmering. Ook hier geldt: de luisteraar krijgt wat hij verwachten mag, niet meer en niet minder. Hoe het verder gaat met deze 'jazz-zender voor een breed publiek', als straks Classic FM ook op de kabel komt, staat te bezien.
FvH