Machlas mag borst weer eens fier vooruit steken

Nerveus en onwennig liet Ajax zich gisteravond van de wijs brengen door FC Groningen, in de Arena waar het publiek zich ouderwets tegen de eigen ploeg keerde....

Zo had de Griek, de afgelopen weken uit de spits verdrongen door Hossam, weer eens reden de borst fier vooruit te steken. Ook de hunkering naar erkenning van Hossam werd bevredigd. De Egyptenaar scoorde evenals Machlas twee maal, in een wedstrijd waarin Ajax aan alles deed denken, behalve aan een titelkandidaat.

Dat had tenminste één prettig gevolg: Ajax - FC Groningen was een hoogst amusante wedstrijd, ook dankzij de gasten die tot twee maal toe een voorsprong namen (0-1 en 2-3) en met Arjen Robben over een fenomenale spelleider beschikten. Robben slaagde er niet in de club waar hij al onder contract staat, PSV, een dienst te bewijzen, maar veel scheelde het niet.

Het verklaarde de opvallende manier waarop Ajax-trainer Koeman terugkeek op de wedstrijd. Hij deed dat zonder enige trots en met doffe berusting. 'Voetbal onwaardig', zo noemde hij met ingehouden woede het spel van de Ajax-verdediging.

Door een schorsing van Chivu, het Roemeense eenmansleger, viel het fundament onder Ajax weg. Hoezeer Chivu Ajax dit seizoen schraagt en vorm geeft bleek toen de ploeg het een keer zonder hem moest stellen.

Yakubu en gelegenheidsaanvoerder Bergdolmo vormden een onzeker duo in de verdediging dat opbouwend tekort schoot en nonchalance als kenmerk had. Verwonderlijk was het niet dat FC Groningen in de dertiende minuut de score opende.

Van Gessel passeerde doelman Grim koelbloedig, nadat diverse Ajacieden oprukkende Groningers niets in de weg hadden gelegd. Prompt deed de sfeer in de Arena denken aan de duistere tijden, met de trainers Wouters en Adriaanse.

Loyaliteit is nog altijd ver te zoeken in de Arena waar het publiek zich na het Groningse doelpunt onmiddellijk tegen Ajax keerde. Toen Hossam gelijk maakte, na een scrimmage en een mislukte ingreep van doelman Beukenkamp, keerde tijdelijk de rust terug in het slechts voor tweederde gevulde stadion.

Nadat dat de voorbije weken ook in Eindhoven en Arnhem - waar vijf punten werden verspeeld - al kon worden geconstateerd, bleek ook gisteravond dat Ajax op essentiële onderdelen gebreken heeft. De ploeg mist kracht en moed in de duels, bouwt aanvallen vaak in een laag tempo op en kan op sommige posities geen volwaardige spelers opstellen.

Bij zijn zoektocht naar een linksbuiten, noodzakelijk door de schorsing (vier duels) van Wamberto, kwam Koeman uit bij Ibrahimovic, bij gebrek aan andere kandidaten. In het besluit was de mislukking al inbegrepen: wat de Zweed precies is, en kan, is onduidelijk, maar hij is zeker geen linksbuiten.

Koeman concludeerde hetzelfde en verving hem in de 55ste minuut, onder daverend gejuich, door een andere aanvaller die in Amsterdam zijn weg maar moeizaam kan vinden: Machlas. Kort daarna sloeg Hossam opnieuw toe, met een hard en hoog schot (2-1), en verkleinde Robben de kampioenskansen van Ajax opnieuw (2-2), met een achteloos uitgevoerde eenmansactie.

Uitgerekend Robben (18) werd in de zomer hevig door Ajax begeerd, als linksbuiten. Gisteravond speelde hij als zwervende spits een hoofdrol in een ploeg die in de Arena frank en vrij voor de dag kwam. Meedogenloos wees hij Ajax op de zwakke plekken.

Op de hoofdtribune zal de directie het optreden van Robben met gemengde gevoelens hebben gadegeslagen, temeer daar hij het derde doelpunt van FC Groningen op fraaie wijze voorbereidde. De maker was een oud-Ajacied, Tuhuteru. Twee minuten later maakte de ene invaller, Machlas, gelijk na een rush van een andere invaller, Ikedia, 3-3.

Ruim twintig minuten had Ajax toen nog de tijd om in de titelrace vaart te maken. Het was net voldoende voor een ploeg die de druk en de spanning als een loden last begint te voelen.

In de 85ste minuut had de omsingeling van de Groningse veste een, op langere termijn, wellicht cruciaal doelpunt van opnieuw Machlas tot gevolg, na een dartele actie van Maxwell. Prompt was het morrende publiek weer op de hand van Ajax, de raadselachtigste titelkandidaat van allemaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden