Machinist ramptrein pochte op Facebook over hoge snelheden

Hoe kon de treinramp bij het Spaanse Santiago de Compostela gebeuren? De beschuldigende vinger wijst naar de machinist, die zou veel te hard hebben gereden. Pikant: op zijn Facebookpagina stonden berichten die erop wezen dat hij dit vaker deed en er over opschepte.

De snelheidsmeter op de pagina van Facebook Beeld Facebook
De snelheidsmeter op de pagina van FacebookBeeld Facebook

De Spaanse justitie wil vooral van machinist Francisco José Garzón - die in het ziekenhuis ligt - persoonlijk weten of hij verantwoordelijk is geweest voor het ontsporen van de hogesnelheidstrein met dertien wagons.

Aanleiding is zijn bekentenis, vlak na een van de ergste treinrampen uit de Spaanse geschiedenis, dat hij ongeveer 190 kilometer per uur heeft gereden, terwijl op die plek maximaal 80 kilometer is toegestaan.

De machinist had vanuit zijn cabine, waar hij een tijdje na het ongeluk vastzat, telefonisch contact met het station van Santiago de Compostela. 'Wij zijn mensen. Wij zijn mensen', jammerde Garzón, toen nog onwetend dat er slachtoffers waren gevallen. 'Ik hoop dat er geen doden zijn, want als ze sterven, heb ik dat op mijn geweten.'

Meegeholpen
Vlak daarna zou de machinist, die honderd kilometer eerder, in Ourense, de besturing van zijn collega-machinist had overgenomen, zich bewust zijn geworden van de omvang van de tragedie.

Ontredderd zou Garzón hebben meegeholpen met de reddingswerkzaamheden. Hij zou enkele passagiers uit de uiteengereten treinwagons hebben geholpen. Volgens omstanders zou de machinist lopend tussen de wrakstukken en de lijken op het spoor hebben geroepen: 'Ik heb hem laten ontsporen. Wat kan ik eraan doen? Wat kan ik doen?'

Niet gedronken
Waarom de machinist zo snel reed, kon hij tot nu toe niet verduidelijken. Garzón had niet gedronken, bleek uit de alcoholtest. Een eerste onderzoek zou hebben uitgewezen dat de trein technisch in orde was. Het voertuig was woensdagochtend nog gecontroleerd.

Intussen wordt in de Spaanse media en op sociale media als Facebook en Twitter volop gespeculeerd waarom Garzón, die al dertig jaar voor de Spaanse spoormaatschappij Renfe werkt, zich in de bewuste bocht niet aan de snelheidbeperking van 80 kilometer per uur heeft gehouden. Volgens een van de theorieën zou de machinist te hard hebben gereden omdat hij de vijf minuten vertraging op het schema wilde inlopen.

Pikant
Pikanter zijn de berichten dat de machinist, die sinds juni 2012 op het traject tussen de Spaanse hoofdstad en Ferrol, de geboortestad van de voormalige Spaanse dictator Franco, zich geregeld op het spoor zou hebben misdragen. Op de Facebookpagina van de machinist - die donderdagochtend plotseling was gewist - schepte Garzón vorig jaar diverse keren op dat hij ervan hield veel te hard met de trein te rijden. Zo was op zijn Facebook een foto van een snelheidmeter te zien waarop een snelheid van ruim 200 kilometer te lezen was.

In een reactie op een Facebook-vriend die hem waarschuwde dat de Spaanse politie minder blij zou zijn, antwoordde de machinist vrolijk: 'Wat zou het toch heerlijk zijn om langs de Guardia Civil te zoeven en de radar te laten springen. Ha,ha. Wat een boete voor Renfe (de Spaanse spoormaatschappij, red.)! Ha,ha.'

De Spaanse premier Mariano Rajoy, die afkomstig is uit Santiago de Compostela, wilde donderdag niet reageren op de berichten over de machinist.

Vandaag in de Volkskrant: Hoe kon de treinramp gebeuren?

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden