Machinist overleeft Belgisch treinongeluk

De machinist van een van de twee treinen die maandagochtend op elkaar botsten in Buizingen, nabij Brussel, heeft het ongeluk overleefd. De man ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Van onze buitenlandredactie

Het gaat om de machinist van de trein die mogelijk een rood stoplicht heeft gemist. Zodra zijn toestand het toelaat zal hij ondervraagd worden door de politie.

Bij het ongeluk kwamen achttien personen om het leven en raakten 171 treinreizigers gewond. De stad Halle, nabij Buizingen, werkt aan de organisatie van een algemene rouwdienst. Die zal waarschijnlijk plaatsvinden in de basiliek van Halle. Dinsdagmiddag werd er een rouwregister geopend in het stadhuis.

De plaats van de ramp werd dinsdag afgesloten zodat speurders en technisch personeel van het parket van Brussel in alle rust onderzoek konden doen naar de oorzaken en de omstandigheden van het treinongeval. De zwarte dozen van beide treinen zijn teruggevonden, en de politie hoopt hiermee te achterhalen of een technisch mankement, menselijk falen of de weersomstandigheden een rol hebben gespeeld. Verschillende bronnen hebben tegen de VRT, de Vlaamse openbare omroep, gezegd dat de trein uit Leuven door rood licht was gereden.

Luciaan Spiessens, de gepensioneerde stationschef van Buizingen, zat toevallig in die trein en zag alles gebeuren. ‘Het was geschift. De machinist zond een noodsignaal uit en probeerde een noodstop uit te voeren. Vlak voor de crash sprong hij in allerijl vanuit de stuurcabine de eerste wagon in’, zegt hij op de website van de Belgische krant de Standaard.

Marc Descheemaecker, topman van de Belgische spoorwegen, hekelde dinsdag het getalm met de invoering van het Europese veiligheidssysteem (ERTMS/ETCS). Volgens de Europese Commissie zijn de beschuldigingen echter ongefundeerd en is dat systeem alleen verplicht voor grote trans-Europese spoorverbindingen. ‘Wij verhinderen de lidstaten niet om zich uit te rusten met nationale systemen voor nationale verbindingen’, zegt een expert in de Standaard.

Veel Belgische machinisten zijn dinsdag in staking gegaan omdat ze naar eigen zeggen te geëmotioneerd waren om te werken. Aanvankelijk bleef de staking vooral beperkt tot Wallonië, maar later legden ook machinisten in Antwerpen en Kortrijk het werk neer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden