Machinescheren voor het echte 007-gevoel

Voor gewone stervelingen zullen de meeste hulpmiddelen waarvan James Bond zich in zijn laatste film bedient - Aston Martin, Halle Berry - altijd onbereikbaar blijven....

In de Bond-speelfilm Die Another Day blijkt het apparaat onmisbaar voor de geheim agent, die na een langdurig verblijf in een Noord-Koreaanse cel een baard van anderhalf jaar wil afscheren.

Bond zou Bond niet zijn als hij zich voor zo'n klus zou behelpen met een simpel wegwerpmesje. Een revolutionair nieuw scheersysteem is toch wel het minste, en dat is de Sensotec dan ook, aldus uitvinder Philips. Het apparaat kan dankzij een instelknop helemaal aan het gezicht in kwestie worden aangepast. Resultaat: een glad resultaat en onovertroffen comfort, zegt het persbericht.

Eerst zien, dan geloven, denkt de gemiddelde aspirant-geheim agent, toch traditioneel eerder een natscheerder. Philips geeft het apparaat daarom twee maanden op proef. 'De huid heeft een paar maanden nodig om aan een nieuw scheerapparaat te wennen', zegt ook Wilbert van den Eijnde, scheerapparaat-onderzoeker bij TNO Industrie in Eindhoven.

Een beetje 007 neemt voor die twee maanden proefscheren natuurlijk het Sensotec-topmodel, de 8894, ofwel James Bond's shaver of choice, geleverd in een zilverkleurig soort beschuitbus en voorzien van een klein beeldschermpje waarop af te lezen valt hoe lang je nog te scheren hebt.

Dat beeldschermpje is overigens een van de spectaculaire innovaties van de Sensotec, zegt Fedor von Balluseck, productmanager van Philishave. Want het scherm bevat zogeheten PolyLED's, plastic staafjes die zelf licht geven, in tegenstelling tot de staafjes in gewone LCD-schermpjes, die alleen maar uit contrast bestaan en daarom in het donker niet te zien zijn. Het is voor het eerst dat Philips de veelbelovende nieuwe LED'jes in een huishoudelijk apparaat stopt. Dat kost wel wat: het model met beeldscherm is à 259 euro 80 euro duurder dan het model zonder.

En dan maar testen. Methode: de ene helft van het gezicht insmeren met scheerschuim, en met het mes te lijf gaan. Op de andere gezichtshelft de Sensotec loslaten.

Machinescheren blijkt geen onverdeeld genoegen voor een natscheerder. De brandende kaaklijn moet met aftershave worden dichtgeschroeid. Minder heroïsche gebruikers kunnen de Sensotec instellen op een gevoelige huid. Door een ingenieus draaiwiel-mechanisme kan de druk waarmee de mesjes tegen de scheerkoppen duwen, worden verminderd. 'Daardoor wordt de wrijving tussen apparaat en huid ook minder', zegt Von Balluseck.

Volgens hem betekent de lagere druk niet dat de wangen minder glad worden. 'Dat geven de antwoorden van onze testpanels aan.' Van den Eijnde van TNO nuanceert dat: 'Er bestaat een soort scheerbalans, die de relatie aangeeft tussen huidirritatie en gladheid. Hoe gladder, hoe meer irritatie. Het grote voordeel van de Sensotec is dat deze die balans persoonlijk instelbaar maakt.'

TNO heeft in Eindhoven een permanente scheersalon, waar Van den Eijnde met behulp van panels nieuwe scheerapparaten test. De panelleden scheren hun twee gezichtshelften met twee verschillende apparaten, en komen dan 24 uur later terug om het resultaat te laten meten.

Daar zijn internationale standaarden voor. De 24-uurs baard wordt afgeschoren en gewogen, waarna de stoppelmassa in stoppellengte wordt omgerekend, een maat voor de gladheid. De huidirritatie wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid vocht die van de huid verdampt. Hoe meer de huid beschadigd is, des te meer verdamping. TNO moet de officiële testresultaten van de opdrachtgevers echter geheim houden.

Wie zelf aan het testen slaat en geen verfijnde stoppelmassameters tot zijn beschikking heeft, moet het oordeel overlaten aan vrouwen of andere geliefden. Die zijn in het algemeen tevreden als ze na 24 uur niet te veel stoppels voelen en te veel rare vlekken zien. Ogen en lippen richten zich vooral op de natgeschoren helft, blijkt uit een eerste, statistisch volledig onverantwoorde proef.

Maar misschien is dat een kwestie van wennen. En Halle Berry zat niet in het testpanel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden