Machinebloed

KEVIN TOMA

Veel geboks op tv vandaag. Arte zendt weer eens de Scorsese/De Niro-klassieker Raging Bull uit (zie hieronder) en Veronica brengt met Real Steel een amusante sf-variant op het boksgenre. In 2020 wordt in bokswedstrijden niet meer door mensen gevochten, maar door robots. Dan kunnen er tijdens het gevecht benen en hoofden worden afgereten zonder dat iemand pijn lijdt, legt de vader in het verrassend sterke Real Steel zijn zoon uit. Mensen willen bloed zien, maar dan wel dat van machines.

Charlie Kenton, een mooie rol van Hugh Jackman, sjachert met zijn vechtrobots de boel bij elkaar op illegale wedstrijden wanneer hij zoon Max na elf jaar onder zijn hoede krijgt; geheel volgens de formule groeien de twee nader tot elkaar zodra ze als team aan de slag gaan met een aftandse, maar stiekem heel begaafde robot die ze op de stort vinden.

Dat de film ondanks alle voorspelbaarheid prima werkt, ligt aan de twee hoofdrolspelers. Het jongetje wordt overrompelend schattig en stoer gespeeld door Dakota Goyo en samen met Jackman vormt hij het perfecte heldenduo voor deze door Steven Spielberg-productie. Met zijn afgewogen combinatie van zoet, maar integer drama en vette actie roept Real Steel bovendien positieve herinneringen op aan de flitsende jarentachtigfamiliefilms die Spielberg en aan hem gelieerde regisseurs afleverden, zoals The Goonies (1985) en Batteries Not Included (1987). De special effects zijn, zoals te verwachten valt, van de bovenste plank: geen robot die als een animatie aanvoelt en elke stalen confrontatie in de ring is net zo spannend als wanneer er gewoon mensen hadden gestaan. Soms ziet het er een tikkeltje suf uit, het schaduwboksen waarmee Charlie zijn robot virtueel bestuurt, maar dat mag de pret niet drukken.

Real Steel (Shawn Levy, 2011)

Veronica, 20.30-23.05 uur.

Finding Neverland

(Marc Forster, 2004) Grotendeels gefantaseerde, maar mooie kijk op de ontstaansgeschiedenis van J.M. Barries klassieker Peter Pan. De Schotse schrijver James Matthew Barrie (1860-1937) ontmoet in deze film in een Londens park, waar hij dagelijks zijn hond uitlaat, de vier kinderen die zijn schrijverscarrière uit het slop zullen halen. Ze wonen bij hun ziekelijke moeder die net weduwe is geworden. De kinderlijke auteur kan het uitstekend vinden met de jongens en neemt al snel de leiding in hun fantasievolle spelletjes en raakt zo betrokken bij het gezin. Regisseur Forster (Monster's Ball, World War Z) paste de feiten waarop de film is gebaseerd keurig aan de wetten van Hollywood aan, zodat er een fijne hoeveelheid snikmomenten in zit. De, desondanks, ingetogen regie en het sobere en puntgave spel van Johnny Depp (als Barrie) en Kate Winslet (als de moeder) resulteren in een ontroerende film.

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

Raging Bull

(Martin Scorsese, 1980) Nu Robert De Niro in Grudge Match opnieuw de boksring is ingekropen - met Sylvester 'Rocky' Stallone als tegenstander - is het goed om deze klassieker uit 1983 nog eens te zien. De opkomst en ondergang van bokser Jake LaMotta: fabuleus neergezet door De Niro, gefilmd in stoer zwart-wit. Scorsese koos hiervoor omdat hij al dat rondsproeiende bloed niet in kleur wilde filmen. Bovendien kon hij zo verhullen dat de gebruikte bokshandschoenen een historisch incorrecte kleur hadden. Arte vertoont de film in een Duitse nasynchronisatie, maar tijdens de opwindende en extreem agressieve boksgevechten merk je daar weinig van.

Arte, 22.20-00.25 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden