Machiel de Graaf lijsttrekker PVV Eerste Kamer

AMSTERDAM - Machiel de Graaf wordt de PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Dat heeft partijleider Geert Wilders vanmorgen bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

© anp

De Graaf (41) is afkomstig uit de gemeenteraad van Den Haag. Hij was vice-fractievoorzitter en sinds januari fractievoorzitter voor de PVV in die gemeente. 'Als je een band hebt met Den Haag, heb je eigenlijk ook een band met heel Nederland. Ik weet ook waar Meppel ligt,' aldus De Graaf. 'Eigenlijk ben ik al sinds halverwege de jaren '90 PVV'er, alleen bestond die partij toen nog niet.'

PVV-geluid
'Voor het eerst is het PVV-geluid onversneden in alle Nederlandse provincies te horen', aldus Wilders bij aanvang van de persconferentie. Hij wil naast een zo groot mogelijke Tweede Kamerfractie ook een zo groot mogelijke Eerste Kamerfractie voor de PVV bereiken. 'Een frisse wind is ook daar hard nodig.'

De Graaf is degene die PVV-stemmers via de statenverkiezingen van 2 maart naar de Eerste Kamer kunnen sturen. Voorlopig blijft het voor de PVV bij deze ene naam. De rest van de lijst blijft geheim tot ver na de verkiezingen. Alle andere partijen hebben hun lijsten al ingeleverd.

Provinciale Staten
Het gaat om de kandidaten die op 23 mei door de nieuwgekozen leden van Provinciale Staten kunnen worden aangewezen om hun partij te gaan dienen in de Eerste Kamer. Tweede Kamerlid en PVV-campagneleider Louis Bontes zegt dat de lijst eind maart, begin april openbaar wordt.

Zowel Wilders als De Graaf riep de kiezer op om op 2 maart op de PVV te stemmen. 'Niet alleen voor een solide politieke samenwerking, maar ook om te zorgen dat de linkse partijen in de oppositie blijven', aldus Wilders. Uit een peiling bleek deze week dat slechts veertig procent van de PVV-kiezers van plan is te gaan stemmen. Bij andere partijen ligt dat percentage rond de 60.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.