Machangulo: verklaring RVD

Naar aanleiding van vragen van de Volkskrant over de aankoop van de vakantiewoning in Mozambique heeft de Rijksvoorlichtingsdienst een verklaring gegeven. Deze staat hier in zijn volledigheid.

'Het kabinet betreurt het dat er - volgens de Volkskrant - informatie uit het overleg met de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten naar buiten is gekomen. Ter voorkoming van onjuiste beeldvorming is het kabinet daardoor genoodzaakt een deel van de informatie zoals die door de Prins van Oranje uit eigen beweging destijds is verstrekt te openbaren. De Prins heeft toen meegedeeld dat er in 2007 een transactie op één van de Kanaaleilanden is geweest.

In concreto kan daarover nu het volgende worden gezegd.
Er is bij de aankoop en bouw sprake geweest van een zogeheten gespreide betaling, dat wil zeggen dat in verschillende landen is betaald. Dat volgde uit de rekeningen die de Prins en Prinses hebben gekregen. Het gaat hier om de koop van de bouwrechten op de grond ('concessies') en de betalingen aan de aannemer, de architect en Panorama Investimentos/Machangulo SA.

Daarnaast zijn er makelaarsdiensten verricht door iemand die niet in opdracht van de Prins en Prinses heeft gehandeld. Betrokkene heeft een percentage van het bedrag dat was gemoeid met de koop van de bouwrechten op de grond berekend als courtage. Op verzoek van betrokkene is dat bedrag overgemaakt naar zijn bankrekening bij de HSBC-bank op Jersey.

De Prins en Prinses hebben door de wijze van betalen geen enkel financieel of fiscaal voordeel behaald. Zij hebben bij de betalingen voldaan aan alle nationale en internationale wet- en regelgeving. De Prins en Prinses hebben alle verschuldigde belastingen voldaan en gaan er vanuit dat anderen zich ook aan de regels houden.
De minister-president kon en kan hiervoor de ministeriële verantwoordelijkheid nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden