Macedoniërs bestormen parlement

Duizenden Macedoniërs hebben maandagavond het parlementsgebouw in Skopje bestormd. Ze koelden hun woede op het gebouw en op een dienstauto van president Boris Trajkovski....

Van onze correspondent Michel Maas

De - duidelijk georganiseerde - woede van de menigte was gericht tegen Trajkovski, tegen Javier Solana, tegen buitenlanders in het algemeen en tegen de Albanezen in Macedonië. De aanleiding was een staakt-het-vuren dat Trajkovski dit weekeinde met Albanese rebellen heeft geregeld. De president heeft toegelaten dat zij het door hen bezette dorp Aracinovo konden verlaten met behoud van hun wapens.

De betogers braken kort na negen uur 's avonds door een politiekordon. De president en de parlementariërs die zich in het parlementsgebouw bevonden konden ontsnappen voordat de menigte naar binnen stroomde. De massa was uit op oorlog. Soldaten in uniform marcheerden onder gejuich heen en weer tussen de mensen, die riepen om de dood van alle Albanezen en het vertrek van alle buitenlanders. Auto's van buitenlanders werden vernield, en een Britse medewerker van de BBC werd mishandeld.

Eerder op de dag hadden de Albanese rebellen zich teruggetrokken uit Aracinovo. De Amerikaanse waarnemers van KFOR die hen begeleidden werden beschoten door de Macedonische politie. Daarbij viel minstens één Amerikaanse gewonde.

De Albanese rebellen trokken zich terug na drie dagen hevige strijd en twee dagen taaie onderhandelingen. Vrachtwagens van KFOR vervoerden de wapens die de rebellen mochten meenemen naar hun nieuwe posities. In Aracinovo blijven alleen waarnemers van de OVSE en de Europese Unie achter. Zij moeten erop toezien dat het Macedonische leger en de politie het dorp niet binnengaan. Afgesproken is dat Aracinovo 'gedemilitariseerd' zal blijven.

Het vertrek van de rebellen uit Aracinovo was het resultaat van internationale diplomatieke inspanningen. De Europese onderhandelaar Javier Solana wist dit weekeinde de Macedonische overheid tot een staakt-het-vuren te bewegen. Macedonië voelde daar uiterst weinig voor, maar zwichtte voor de internationale druk.

Voor eigen publiek riepen de autoriteiten zich tot overwinnaar uit. In werkelijkheid zaten de rebellen nog steeds in Aracinovo, waar zij voor het eerst openlijk met westerse diplomaten onderhandelden. Het Westen heeft daarmee gebroken met het principe dat met 'terroristen' niet wordt gepraat. Mogelijk zal het UCK nu ook bij verdere onderhandelingen worden betrokken.

Ook elders in Macedonië werd maandag gevochten. Bij Tetovo ontbrandde kort voor zes uur een hevig gevecht aan de rand van de stad , waarbij tanks, raketten en machinegeweren werden gebruikt. Eén politieman sneuvelde in de strijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden