Macedonië sluit grens en vraagt hulp KFOR

Macedonië heeft vrijdag opnieuw de grens met Kosovo gesloten en gevraagd of de internationale vredestroepen in Kosovo (KFOR) die grens vanaf nu willen bewaken....

ReutersAP en AFP

In de buurt van het Zuid-Servische dorp Lucane schoten Albanese strijders een Servische politieman dood en verwondden ze twee anderen. Elders in de Presevo-vallei worden volgens de Servische politie vijf Serviërs vermist die op weg waren naar Kosovo. Vermoed wordt dat ze door Albanezen zijn gegijzeld.

In het bergachtige noorden van Macedonië kwam een groot politiekonvooi met tientallen Macedonische regeringsfunctionarissen uren onder Albanees granaatvuur te liggen. Het transport kon pas laat in de middag terugkeren naar de hoofdstad Skopje. De beschietingen zouden zijn uitgevoerd door Albanezen die donderdag door KFOR en Macedonische soldaten uit het grensdorp Tanusevci werden verdreven.

Volgens de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Srdjan Kerim zijn Albanese guerrillastrijders alleen met de hulp van NAVO-troepen tegen te houden. 'Wij kunnen de grens met Kosovo niet controleren, en er zijn infiltraties uit Kosovo', zei hij bij zijn bezoek aan Brussel. 'De NAVO en KFOR zijn in staat die grens te bewaken en te beveiligen.' Grondtroepen zouden daarbij volgens hem moeten worden ondersteund door helikopters.

De NAVO lijkt weinig voor het plan te voelen. Ze wil in Macedonië in elk geval geen bufferzone zoals in Servië instellen. Donderdag besloot het bondgenootschap de vijf kilometer brede zone tussen Kosovo en Servië gedeeltelijk open te stellen voor Joegoslavische troepen. De NAVO hoopt daarmee Albanese guerrillastrijders die de strook willen gebruiken om in Macedonië te komen, de pas af te snijden.

De Servische premier Zoran Djindjic zei gisteren dat het openstellen van de bufferzone wat hem betreft slechts 'een eerste stap' is. Na afloop van zijn gesprek met de Duitse bondskanselier Schröder en minister van Buitenlandse Zaken Fischer zei Djindjic dat hij meer initiatieven van de NAVO verwacht. Hij verweet KFOR nalatigheid bij het ontwapenen van de Kosovaarse bevolking. 'NAVO-strategen moeten besluiten wie het probleem is en wie de oplossing', zei Djindjic. 'Ik denk dat de gematigde Serviërs en Albanezen de oplossing zijn, en de extremisten het probleem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden