Macedonië sluit grens; Balkanroute helemaal dicht voor vluchtelingen

Macedonië heeft zijn grens volledig gesloten voor vluchtelingen zonder paspoort of visum. Dat zegt een bron bij de Macedonische politie woensdag. Dit besluit volgt op de beslissing van Servië, Slovenië en Kroatië die hebben aangekondigd vanaf dinsdag ook geen vluchtelingen meer door laten.

Een vluchteling loopt terug naar het Griekse Idomeini na een mislukte poging de grens naar Macedonië over te steken. Beeld reuters
Een vluchteling loopt terug naar het Griekse Idomeini na een mislukte poging de grens naar Macedonië over te steken.Beeld reuters

Met deze besluiten komt er een einde aan de Balkanroute, die tienduizenden vluchtelingen het afgelopen jaar gebruikten om van Griekenland naar West-Europa te komen.

Macedonië liet de afgelopen maand alleen mondjesmaat Syrische en Irakese vluchtelingen door bij de grens met Griekenland. Duizenden vluchtelingen strandden daarom in de Griekse grensplaats Idomeini.

'Macedonië zal bij zijn optreden rekening houden met de besluiten die door andere landen op de Balkanroute worden genomen', zei een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.

EU-Turkije-akkoord

Met het politieke akkoord over vluchtelingen dat de EU en Turkije maandag sloten hopen politici de Balkanroute overbodig te maken. In het akkoord staat dat de Griekse grens wordt gesloten voor economische migranten en alle Syrische vluchtelingen. De vluchtelingen die toch illegaal de grens oversteken vanuit Turkije, worden teruggestuurd. Daarmee wordt het begin van de Balkanroute, de grens tussen Griekenland en Macedonië, afgesneden.

In het akkoord is ook de een-in-een-uit-regeling voor Syriërs opgenomen: voor elke Syriër die wordt teruggestuurd naar Turkije, mag de eerste op de lijst met Syrische vluchtelingen in Turkije naar Europa komen. Die vluchtelingen zouden met het vliegtuig worden vervoerd.

Vluchtelingen protesteren bij de grens tussen Macedonië en Griekenland omdat ze de grens niet over mogen. Beeld epa
Vluchtelingen protesteren bij de grens tussen Macedonië en Griekenland omdat ze de grens niet over mogen.Beeld epa

Kritiek: te veel geluisterd naar Erdogan

De plannen zijn niet onomstreden. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International zijn bang dat de vluchtelingen in Turkije onvoldoende bescherming krijgen. Bovendien noemen ze het weren van vluchtelingen met een bepaalde nationaliteit discriminerend.

In een overleg van het Europees Parlement woensdag bleek ook daar de kritiek niet mals. Veel Europarlementariërs vinden dat er te veel is geluisterd naar de wensen van de Turkse president Erdogan. 'We geven de sleutels van de deur naar Europa aan de Turkse sultan Erdogan', aldus de Belgische liberaal Guy Verhofstadt. Ze wijzen op de steeds verder ingeperkte persvrijheid in Turkije. Kati Piri (PvdA): 'De mensenrechten worden later afgehandeld, een heel gevaarlijke strategie.'

De EU-leiders zegden Turkije ook toe onderhandelingen over toetreding en visumversoepeling te versnellen. 'Zonder het Europees Parlement geen visumverlichting, dus luister naar wat u hier hoort', waarschuwden de Europarlementariërs.

Het akkoord

Het EU-Turkije-akkoord is een hoogst gevoelige uitruil van belangen. Lees hier de belangrijkste afspraken en de knelpunten.

Wanneer gaan de poorten van Griekenland dicht en wordt Turkije dan een nieuw Griekenland inclusief overvolle vluchtelingenkampen? Vijf vragen aan EU-correspondent Marc Peeperkorn.

Alternatieve vluchtelingenroutes. Beeld Volkskrant
Alternatieve vluchtelingenroutes.Beeld Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden