MacBeth, Sicario en Ixcanul

De favorieten en de aanraders van de redactie: zoals een bezwerende film over een Maya-meisje en landart in een museum - hoe gek dat ook klinkt.

Film: Ixcanul Regie Jayro Bustamante.

Maria, een Mayameisje uit Guatemala, wil zelf bepalen hoe haar leven eruitziet. Een onmogelijke wens: ze dreigt te worden uitgehuwelijkt aan Ignacio, de voorman van de koffieplantage. Wanneer Pepe, de roekeloze jongen op wie ze verliefd is, haar op een dronken nacht zwanger maakt, komt haar bestaan en dat van haar ouders op losse schroeven te staan. Ixcanul is een bedrieglijk bezwerende film over hoe de inheemse Maya's verworden zijn tot de paria's van de Guatemalteekse cultuur.

Kevin Toma

Dans: MacBeth, Blood on the Dancefloor door de Toneelmakerij en ICKamsterdam. Vanaf 14 jaar. Tournee t/m 28 november.

'Goed is kwaad, kwaad is goed', sissen twee wezens door microfoons. Zij vertolken de heksen uit Shakespeares beroemde tragedie Macbeth, die geheimzinnige voorspellingen doen voor het titelpersonage. De Toneelmakerij en ICKamsterdam brengen deze pittige, bloederige tragedie als gecomprimeerd danstheater. Vooral de mix tussen ritmisch spel en abstracte beweging is goed gelukt. De kleur uit het decor is weggetrokken. Bij elke moord sijpelen straaltjes bloedrood langs matglazen ramen. Als je wilt weten waar House of Cards zijn mosterd heeft gehaald, kom dan zeker naar het Amsterdamse Theater Bellevue.

Annette Embrechts

Beeldende kunst: Expeditie Land Art Kunsthal Kade in Amersfoort, t/m 3 januari.

Landart, dat is toch die kunstvorm die vooral in de meest desolate streken tot stand wordt gebracht? Hoe breng je die naar een museum? NRC Handelsblad-recensente Sandra Smallenburg maakte voor de tentoonstelling Expeditie Land Art veel gebruik van documentatiemateriaal. Zo zijn er video's van Guido van der Werve (man loopt voor een ijsbreker) en Francis Alÿs (500 studenten die met een spade een berg verplaatsten). Het werk van Marinus Boezem in de grote zaal is daarop een uitzondering. Zijn veldje riet staat in jutten zaken te ruisen, in de wind van ronddraaiende ventilatoren. Een heerlijk geluid.

Rutger Pontzen

Architectuur: Waterliniemuseum Architect museumgebouw: Studio Anne Holtrop. Masterplan Waterliniemuseum Fort bij Vechten: Penne Hangelbroek en Adriaan Geuze. Achterdijk 21, Bunnik

Het is een van Nederlands beter bewaarde geheimen: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een 85 kilometer lange verdedigingslijn - gebouwd tussen 1815 en 1870 - die bestaat uit een ingenieus systeem van dijken, sluizen en forten. Met het nieuwe Waterliniemuseum Fort bij Vechten krijgt dit hoogstandje van ingenieurskunst eindelijk de waardering die het verdient. Topstuk: een 50 meter lange maquette van de linie, die je onder water kunt laten lopen.

Kirsten Hannema

Film: Sicario Regisseur Denis Villeneuve

Binnen de nieuwe aanwas aan films en series rondom de Latijns-Amerikaanse drugskartels is de thriller Sicario gitzwart. Regisseur Denis Villeneuve laat weinig twijfel bestaan: wat zich momenteel afspeelt in het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten is niets minder dan een keiharde oorlog. Sicario biedt het soort compromisloze zwartgalligheid dat bewondering afdwingt. Nergens valse romantiek. Slim ook om via een vrouwelijke hoofdrolspeler (glansrol voor Emily Blunt) naar die typische militaire mannenwereld te kijken, waar grappen over soa's leuk moeten zijn.

Floortje Smit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden