'Mabels' veroveren de wereld

Patatgeneratie, internetgeneratie niksgeneratie, zomaar wat termen die bedacht zijn voor de generatie geboren zo tussen 1965 en 1975. Journaliste Liesbeth Wytzes voegt er althans voor het vrouwelijk deel de Mabelgeneratie aan toe, in een boek onder dezelfde noemer....

Voor Mabelgeneratie (uitgeverij Arena, 15 euro) interviewde ze twintig vrouwen, van wie ze een aantal al voor een artikel in Elsevier aan de tand had gevoeld.

Wytzes (zelf 46) wilde te weten komen wat er nou precies schuil gaat achter die zelfverzekerde en vrijgevochten types als Mabel Wisse Smit, de naamgeefster voor de 'nieuwe' generatie vrouwen. Wisse Smit had al een turbulent leven achter de rug (vermeende relaties met drugsbaronnen en diplomaten) voor ze in het huwelijk trad, eerder dit jaar, met prins Johan Friso.

Wytzes verbaast zich over hoe de Mabel-meiden in het leven staan. Seks is losgekoppeld van liefde, ze vertonen uitermate masculien gedrag en hebben een tomeloos vertrouwen erin dat een topinkomen of een internationale carri voor hen is weggelegd. Dat alles combineren de vrouwen soms ook nog eens met een gezin. Een CBS-expert, Jan Latten, maakt de Mabel-these compleet.

Maar de keuze voor de twintig anonieme vrouwen overtuigt niet. De leeftijd varieert van 24 tot 38 jaar, sommigen zijn gelukkig getrouwd, hebben al kinderen en hebben nimmer geroken aan een diplomaat. Slechts een handvol exemplarische Mabels komen aan het woord zij willen geen kinderen en leiden een losbandig leven.

De gemene deler is volgens Wytzes dat zij en de rest van hun generatie allen massaal en ambitieus de arbeidsmarkt op gingen. Ook aardsere zaken mannen worden met luide, en vaak hese, stem opget. Openlijk, in de kroeg.

In haar tijd was dat ondenkbaar, stelt Wytzes vast. 'Wij waren heel braaf. Niet echt ambitieus of zo. Je deed maar wat. Studeren deed je toch vooral om in de collegezaal een goeie vent aan de haak te slaan.'

Toch benijdt de journaliste de Mabels stiekem. 'Ik wou dat ik zelf 25 was in deze tijd. Het gemak waarmee de Mabels alles bereiken en denken dat de wereld aan hun voeten ligt. Ze zullen moeilijk te temmen zijn.'

Mabel Wisse Smit moet haar in dat opzicht niet teleurstellen. Op een conferentie in Bangkok eerder deze week waste het boegbeeld van de generatie de Amerikaanse regering de oren over haar aids-beleid. Ze haalde er de voorpagina's mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden