Mabel en de waarheid, dat blijft wringen

De rustdag in het woonpaleis van koningin Beatrix wordt vaak gebruikt voor een lunch met kinderen en kleinkinderen. Zo ook die zondag 8 januari 2006....

Het paar heeft Nederland kennelijk opgegeven. De wereld is groot en het is niet onwaarschijnlijk dat prinses Mabel door haar internationale werk voor het Open Society Institute van George Soros nog wel eens een vraagje krijgt over haar verleden. Wie een afspraak met haar heeft en haar niet kent, goo-glet toch even om te zien wat voor vlees hij in de kuip heeft. En bij de zoekopdracht ‘princess Mabel’ is de eerste van de 475 duizend hits ‘Princess Mabel of Orange-Nassau - Wikipedia, the free encyclopedia.’

Daar staat dan sec, doch meedogenloos dat de prinses de regering, voorafgaand aan haar huwelijk met prins Johan Friso, ‘incomplete and false information’ heeft verstrekt. Wie overweegt zaken te doen met een prinses die het geven van onvolledige en onjuiste informatie kennelijk niet schuwt, weegt zijn woorden op een goudschaaltje. En voor Mabel is bij ieder nieuw contact de vraag: zouden ze het gelezen hebben?

Publiek geheim is dat de Oranjes zich destijds enorm hebben gestoord aan de manier waarop Jan Peter Balkenende het besluit kenbaar maakte dat er geen parlementaire toestemming voor het huwelijk zou worden gevraagd. Alsof Balkenende persoonlijk was beduveld door de familie.

In interviews en lezingen deelde Mabel na haar affaire sneren uit naar de massamedia. Grote woorden, zoals gesproken tijdens de prestigieuze Van Randwijklezing, krijgen dan een andere klankkleur. Mabel op 5 mei 2006: ‘Veel massamedia worden gedreven door oplages en kijkcijfers, en niet door een onbevangen kritische analyse, waarheidsvinding of het eenvoudig leveren van kwaliteit. Beeldvorming verdringt inhoud.’

Pijnlijk is dat een halve dag een sluimerende constitutionele ‘crisette’ in de lucht hing. Voor wie niet beter wist, was het dus mogelijk dat koningin Beatrix zich in haar woonpaleis te buiten was gegaan aan het retoucheren van de geschiedenis ten bate van haar schoondochter, die zo onder vuur had gelegen van de politiek en de verschroeiende publiciteit.

Het zou betekenen dat Beatrix als staatshoofd, deel uitmakend van de regering, afstand nam van het kabinetsbeleid van minister-president Balkenende, die in zijn brief de kwalificaties ‘onvolledige en onjuiste informatie’ gebruikte.

Maar ingewijden die de kwestie als een ‘whodunnit’ benaderen, weten dat Beatrix niet met computers werkt, maar met brieven, memo’s en notitieboeken. Goed voor de geschiedschrijving overigens.

Dat een hofdignitaris voor Mabel in de bres zou zijn gesprongen om de historie enig geweld aan te doen, leek al helemaal onbestaanbaar. Dan wordt het aantal verdachten wel heel klein.

Een jeugdvriendin van Mabel, Daniela Hooghiemstra, zei vorig jaar in een interview met de Volkskrant dat ze ‘een van de velen’ was die wist ‘dat het geen oppervlakkig zeilcontact was’ met drugsbaron Bruinsma. ‘Het was een opvallend hechte kameraadschap.’

Maar als lid van het Koninklijk Huis wordt er een staat van vlekkeloosheid verwacht, zo verklaarde Hooghiemstra het feit dat de waarheid werd omzeild. ‘Je wordt onderdeel van de koninklijke theatervoorstelling. Zo wordt het verleidelijk je geschiedenis te herschrijven.’

Het stel heeft zich mogelijk zeer tevreden gevoeld toen ze vanachter de koninklijke computer de geschiedenis aanpaste, niet gehinderd door het besef dat door de gemorste e-mailsporen de toekomst weer een genante golf van media-aandacht zou brengen. Maar terwijl de broodjes werden opgediend, werd de onjuistheid al weer ongedaan gemaakt.

Ook dat is een verdienste van de vrije encyclopedie. Het lijkt een kwestie van tijd, of ook deze affaire zal in het Engelstalige lemma worden opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden