Maatwerkdiploma is prima - voor de ambitieuze scholier

Een 'maatwerkdiploma' is prima, zolang vooral de ambitieuze scholier er baat bij heeft.

Paul Rosenmöller. Beeld null
Paul Rosenmöller.

Het waren behartigenswaardige uitspraken die Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, donderdag deed in de Volkskrant: stel middelbare scholieren in staat om verschillende vakken op uiteenlopende niveaus te volgen. Nu zijn de vakken waarin een scholier het slechtst is nog bepalend voor het verloop van zijn schoolloopbaan. Wat Rosenmöller betreft, zal de waarde van een diploma straks door de sterkste schakel worden bepaald. Zo zou het mogelijk moeten zijn dat een scholier met een uitgesproken aanleg voor bèta-vakken wiskunde gaat studeren met een talenpakket op havoniveau.

Daarmee zijn op papier veel problemen te ondervangen waarmee het onderwijs nu nog kampt: scholieren die meer worden aangesproken op wat zij wél kunnen, zullen minder snel blijven zitten of in spijbelen vervallen. Het 'maatwerkdiploma' dat Rosenmöller voorstaat, zal meer uitdrukking geven aan hun specifieke capaciteiten dan een diploma van de gemene deler.

Ontdoen van ballast

Tegenover de verlokkingen die Rosenmöller schetst - na talrijke docenten en schoolbestuurders te hebben geconsulteerd - staat het risico dat vakken waarin een leerling niet goed presteert nog meer tot sluitpost van zijn opleiding zullen worden gereduceerd. Nu al kunnen middelbare scholieren in de bovenbouw hun vakkenpakket vergaand ontdoen van ballast (zeker in vergelijking met de tijd vóór de Mammoetwet). Als zij er ook nog eens voor kunnen kiezen impopulaire vakken op een lager niveau te volgen, boet de kwaliteit van Rosenmöllers 'maatwerkdiploma' in ten opzichte van het huidige 'bulkdiploma'.

Rosenmöller is zich hier kennelijk van bewust, getuige zijn aankondiging dat hij over zijn plannen in gesprek gaat met de universiteiten. Als een schooldiploma geen standaardproduct meer is, zal het hoger onderwijs tenslotte niet ontkomen aan een strenge selectie aan de poort. Een vwo-diploma mag niet automatisch meer toegang bieden tot een academische vervolgopleiding als het een te hoog havo-gehalte heeft. Ook bij gestaalde bèta's mag een goede beheersing van een paar moderne talen worden verondersteld. Niet de gemakzuchtige, maar de ambitieuze scholieren moeten in de eerste plaats belang hebben bij onderwijsdifferentiatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden