Maatschappelijke bijbaan wordt niet langer toegerekend

De beperking van het aantal bijbanen van bestuurders wordt aanzienlijk versoepeld. Nevenfuncties bij goede doelen, kerkelijke stichtingen en culturele instellingen tellen straks niet mee.

AMSTERDAM - Met dat 'reparatiewetje' van VVD-minister Opstelten (Justitie) wordt een oud SP-plan voor de aanpak van 'banenstapelaars' waarschijnlijk alsnog ingevoerd.


De SP wil dat bestuurders maximaal vijf toezichthoudende functies mogen hebben, waarbij een voorzitterschap dubbel telt. Die bepaling geldt al voor commissarissen van beursgenoteerde bedrijven, via de code-Tabaksblat. De SP wil de limiet maatschappijbreed invoeren, dus ook voor bijvoorbeeld woningbouwcorporaties en ziekenhuizen. Bovendien moet het maximum wettelijk worden vastgelegd, terwijl het in de code-Tabaksblat gaat om een streven.


Het voorstel van het SP-Kamerlid Irrgang werd al eind 2009 door de Tweede Kamer aangenomen en leidde tot grote beroering in bestuurlijke kringen. Goede doelen en culturele instellingen als het Rijksmuseum en het Concertgebouw vreesden voor 'kaalslag' en 'maatschappelijke verarming'. Met de reparatie van Opstelten is die angel nu uit het voorstel.


Welke bedrijven en instellingen dan wel met de beperking te maken krijgen, werd dinsdag niet geheel duidelijk. De grens wordt gelegd bij minimaal 250 werknemers en een balanstotaal van 17,5 miljoen euro. Dat betekent dat functies bij ziekenhuizen en woningbouwcorporaties wel meetellen.


Grote coöperaties als de Rabobank, Achmea en Friesland Campina staan echter niet in het voorstel en vallen dus buiten de wet. Ook participatiemaatschappijen en onderlinge waarborgmaatschappijen, zoals sommige verzekeraars, tellen niet mee.


Het SP-voorstel kreeg destijds ook veel kritiek omdat er bij het opleggen van een maximum geen verschil wordt gemaakt tussen gepensioneerden of parttimers, en mensen met een drukke baan. Dat manco is niet gerepareerd. Deskundigen sluiten mede daarom niet uit dat de beperking straks omzeild wordt door ervaren bestuurders in te huren als adviseur, in plaats van als commissaris of lid van de raad van toezicht.


Ondanks bezwaren tegen het 'rommelige' (CDA) en 'overbodige en betuttelende' (VVD) karakter stemt de Eerste Kamer volgende week waarschijnlijk toch in met het SP-voorstel. Dat lag bijna anderhalf jaar bij de Eerste Kamer voordat het dinsdag behandeld werd. Dat kwam door de kabinetswissel, waardoor de vragen van senatoren pas onlangs werden behandeld.


De oude Eerste Kamer stemt volgende week in de laatste vergadering over het SP-plan. Dan wordt ook gestemd over de invoering van een vrouwenquotum, een ook al twee jaar oud PvdA-voorstel dat door de Tweede Kamer is aangenomen.


Commentaar Pagina 28

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.