Maatregelen vogelgriep in Europese landen aangescherpt

Verschillende Europese landen scherpen de regels rond vogels en kippen aan in verband met de vogelgriep....

ANP

De komende twee maanden zullen alle kippen, eenden, kalkoenen en ganzen in Zwitserland binnen moeten blijven. Een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken sprak vrijdag van een preventieve maatregel.

Zwitserland wil voorkomen dat het pluimvee besmet wordt met het vogelgriepvirus, dat door trekvogels verspreid kan worden. Na Polen als eerste lidstaat van de Europese Unie, besloten eerder deze week ook Oostenrijk en Duitsland de ophokplicht algemeen in te voeren.

In Nederland geldt een ophokplicht voor commerciële eigenaren van pluimvee in risicogebieden. Vanaf maandag moeten ook houders van hobbypluimvee in gebieden waar wilde vogels komen, verplicht hun dieren binnenhouden of onder een zeil of afdak laten lopen. Zo is geen contact mogelijk tussen het pluimvee en wilde vogels en hun uitwerpselen.

Vanaf maandag geldt in heel België een verzamelverbod voor pluimvee en vogels die particulier worden gehouden. Dat betekent dat alle tentoonstellingen, markten en andere evenementen waar dieren samenkomen, voor onbepaalde tijd verboden zijn.

De ophokregeling die nu al geldt voor professionele pluimveebedrijven in risicogebieden, gaat gelden voor alle pluimvee en vogels in gevangenschap. Dus ook particuliere pluimveehouders in de gebieden moeten hun dieren binnen houden. Het gaat om gebieden binnen een straal van een kilometer van plekken waar trekvogels zich ophouden.

Tsjechië verbood vrijdag de verkoop van kippen en andere vogels op markten en tentoonstellingen. Vanaf zaterdag mogen duivenhouders hun dieren ook niet meer aan races in binnen- en buitenland laten meedoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden