Maatregelen tijdens Nijmeegse Vierdaagse tegen Pokémonjagers, niet tegen terroristen
Stichting de 4daagse heeft laten weten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse geen extra veiligheidsmaatregelen te nemen naar aanleiding van de aanslag in Nice. Volgens de organisatie zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er voor het wandelevenement, dit jaar van 19 - 22 juli, een andere veiligheidssituatie geldt dan vorig jaar. Wel worden er extra verkeersmaatregelen genomen vanwege de hordes Pokémonjagers die de organisatie verwacht.
Marsleider Johan Willemstein van de Stichting 4daagse zegt in een verklaring dat ze er alles aan doen om de veiligheid tijdens de Vierdaagse zo goed mogelijk te waarborgen. Dit gebeurt in samenwerking met de politie en is al jaren onderdeel van het '4daagse draaiboek'. Willemstein ziet geen reden om dit verder uit te breiden.
Wel heeft de Stichting 4daagsefeesten een speciaal signaleringsbord ontwikkeld dat zowel voetgangers als automobilisten moet waarschuwen voor overstekende Pokemon-jagers. Dit signaleringsbord wordt op veertig drukke oversteekplaatsen en kruispunten neergezet om zowel de feest- als spelvreugde van het mega-evenement in goede banen te leiden. De borden moeten verkeersongelukken voorkomen en ervoor zorgen dat de looproutes voor bezoekers goed bereikbaar blijven.
Naast de 1,5 miljoen bezoekers, 48 duizend wandelaars en 4.500 artiesten verwacht Stichting de 4daagse honderden Pokémonjagers.
Gentse Feesten
Ook op de Gentse Feesten, die vanavond van start gaan, komen extra controles en betonblokken aan de rand van de feestzone. Dit melden diverse Vlaamse kranten.
De extra veiligheidsmaatregelen zijn een reactie op de aanslag in Nice, waarbij zeker 84 mensen om het leven kwamen. De Vlaamse stad Gent wil zo'n scenario voorkomen en besloot vrijdagmiddag, in overleg met de veiligheidsdiensten, tot het extra beveiligen van de populaire feesten, die in totaal tien dagen en tien nachten duren.
De Gentse burgemeester Daniel Termont zegt dat ze de afgelopen maanden 'sowieso al hadden geoefend op alle mogelijke terreur-scenario's. Zelfs met vrachtwagens'. Maar toch is het voor de eerste keer dat er overal in de stad grote betonblokken worden geplaatst. Ze zouden terroristen met (vracht)wagens moeten afremmen, zodat ze niet zomaar 'de feestkern' in zouden kunnen rijden. De algemene beveiligingscontroles zijn, vooral op de grote wegen rondom Gent, in vergelijking met vorig jaar ook flink opgeschroefd.
Verder wordt er tijdens het evenement extra politie ingezet en zullen de agenten zwaardere wapens bij zich dragen. Burgemeester Termont heeft bezoekers van de feesten nadrukkelijk gevraagd om geen rugzakken of grote reistassen mee te brengen. 'Dat zal voor veel vertraging zorgen, omdat die tassen verschillende keren gecontroleerd moeten worden'.
De Gentse feesten lokken jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers naar de Gentse binnenstad.
Dit is wat festivals kunnen doen om een aanslag te voorkomen
De aanslag tijdens de nationale feestdag in Nice, het bloedbad in concertzaal Bataclan in Parijs, de bomaanslag tijdens de marathon in Boston. Terroristen richten zich vaak op druk bezochte evenementen. Kunnen we nog wel veilig naar de Wandelvierdaagse in Nijmegen (die dinsdag van start gaat) of de Gay Pride begin augustus?
In principe wel, zegt Marco Zannoni die als directielid van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement onder andere burgemeester adviseert bij de het nemen van veiligheidsmaatregelen rondom Koningsdag. 'De veiligheid van grote evenementen in Nederland is op orde. Een terroristische aanslag is al jaren een risicoscenario dat mee word genomen bij het organiseren. Sinds Kars T. in 2009 in zijn auto op het publiek inreed weten we bovendien dat ook zoiets kan gebeuren.'
Tegelijkertijd blijft de kans dat er iets gebeurt altijd aanwezig. Zannoni: 'De modus operandi van terroristen is zo diffuus dat alles mogelijk is. Je kunt een evenement zo inrichten dat er geen vrachtwagen op het publiek in kan rijden, maar wat dacht je van een aanslag vanuit een vliegtuig?'
Maatregelen die in reactie op de aanslag in Nice getroffen worden zijn al snel vooral symbolisch, zegt Syan Schaap van expertisecentrum voor evenementveiligheid Event Safety Institute. De gemeente Gent zet bijvoorbeeld betonblokken in om te voorkomen dat een voertuig op het publiek in kan rijden. Schaap: 'Je bereid je dan voor op basis van een vorig incident. Er zijn tientallen andere manieren om een aanslag te plegen. De kans is klein dat terroristen op precies diezelfde manier tewerk zullen gaan.'
Wat kunnen festivals wel doen? Schaap: 'Als het kan: het preventief fouilleren van het publiek. En veiligheidsorganisaties moeten verder zoveel mogelijk informatie delen over mogelijke risico's.' Steeds meer grote commerciële festivals in Nederland zetten profilers in: veiligheidsmedewerkers die in de mensenmassa speuren naar een individu dat afwijkend gedrag vertoont. 'Het is ook belangrijk dat organisaties er klaar voor zijn als er wel wat gebeurt', zegt Zannoni. 'Wie doet wat, hoe communiceer je met het publiek?'