Maatregelen tegen '4 mei-vandalisme'

AMSTERDAM (ANP) - Stadsdeel Osdorp in Amsterdam heeft een aantal maatregelen genomen om in de toekomst '4 mei-vandalisme' te voorkomen. Zo gaat het stadsdeel de bloemstukken na de herdenkingsplechtigheid bij het monument bewaren en ze overdag weer bij het monument plaatsen.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden de herdenkingskransen vernield en in het water van de achter het monument gelegen gracht gegooid. De politie heeft ondanks een uitgebreid buurtonderzoek en het horen van getuigen nog geen arrestaties verricht. De politie is op zoek naar een groep van zeven jongeren die zich rond twee uur 's nachts rond het monument ophielden. Zij zouden belangrijke informatie kunnen hebben.

Het bestuur van het stadsdeel gaat het netwerk van jongerenwerk, sportopbouw, kerken en moskeeën in Osdorp benaderen en hun vragen informatie over de vernieling te melden bij de politie. Ook gaat het stadsdeel rond het monument verlichting aanbrengen.

Ondanks de vernielingen van vorige week wil het stadsdeel nog geen continue bewaking inzetten. Het stadsdeel ziet de vernielingen als een losstaand incident en denkt met de afgekondigde maatregelen vandalisme in de toekomst te voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden