Maatregelen op luchthavens in verband met longziekte

Veel luchtvaartmaatschappijen en luchthavens in de hele wereld hebben maandag controlemaatregelen ingevoerd in verband met de mysterieuze longziekte die nu voor het eerst in Europa is gesignaleerd. In Zwitserland en Slovenie zorgen drie nieuwe mogelijke gevallen voor bezorgdheid...

Alle mogelijke drie nieuwe gevallen van de ziekte, het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), zijn recent teruggekeerd van een reis naar Azie. Ook in Australie is de ziekte mogelijk doorgedrongen.

Op de luchthaven van Geneve zijn twee zieke mensen onder toezicht gesteld. Zij hadden zich zondagavond zelf gemeld bij de autoriteiten. In een ziekenhuis in de Sloveense hoofdstad Ljubljana ligt een vrouw die mogelijk SARS heeft, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de ziekte voorlopig heeft genoemd. De Australische autoriteiten onderzoeken een man die symptomen van SARS vertoont.

De GG & GD heeft het personeel op Schiphol gevraagd extra waakzaam te zijn voor verdachte symptomen. Het personeel heeft een telefoonnummer gekregen dat ze meteen kunnen bellen zodra ze mensen met verdachte symptomen, zoals hoge koorts en ademhalingsproblemen, zien langskomen. Vooral bij vluchten van en naar Azie is gevraagd goed op te letten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft alle ziekenhuizen in Nederland gewaarschuwd deze week voor de mysterieuze longziekte die nu ook in Europa de kop opsteekt. Per brief worden de ziekenhuizen ingelicht over de symptomen en voor het gevaar van verspreiding. De ernstige aandoening verspreidt zich vooral in de ziekenhuisomgeving, zo blijkt uit de circulaire die de inspectie maandag heeft opgesteld en op internet is na te lezen.

Een aantal academische ziekenhuizen in de nabijheid van Schiphol is verzocht observatieruimte beschikbaar te houden. Het vrijhouden van bedden op de intensive care is volgens de zegsman echter niet aan de orde.

Luchtvaartvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hongkong kijkt vanaf maandag alle passagiers na op griepsymptomen. De mysterieuze longontsteking heerst nog voornamelijk in Azie. Zeker negen mensen zijn er aan overleden en 42 mensen zijn met symptomen opgenomen.

De Vietnameze verpleegster was het tweede sterfgeval in Azie. Een Amerikaanse zakenman, die deze verpleegster had verzorgd, stierf donderdag in Hongkong. De inwoners van Hanoi kopen massaal mondkapjes, vitaminen en neussprays in.

Veel luchtvaartmaatschappijen en luchthavens in de hele wereld hebben controlemaatregelen ingevoerd die verspreiding van SARS moeten voorkomen. De Filipijnse en Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben hun ingezetenen maandag geadviseerd niet-noodzakelijke tripjes naar Zuid-Oost-Azie af te zeggen. Vliegmaatschappij Air New Zealand neemt geen passagiers meer mee die griepsymptomen vertonen. Toeristen lijken tripjes naar Vietnam in groten getale te annuleren. Maandag zijn afzeggingen binnengekomen van twee grote gezelschappen uit Europa.

De regering van Nieuw-Zeeland is maandag geinformeerd over de nieuwe ziekte. Volgens premier Helen Clark vreest de WHO dat SARS net zo dodelijk kan zijn als de griep die in 1918 wereldwijd twintig miljoen levens kostte.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO deed zaterdag een ernstige waarschuwing uitgaan voor de ziekte, waarvan nog onduidelijk is of het om een virus of een bacteriele infectie gaat. De WHO heeft de afgelopen week melding gekregen van meer dan 150 nieuwe gevallen van het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), dat zij omschrijft als een a-typische longontsteking.

De ziektegevallen zijn gemeld vanuit Canada, China, Hongkong, Indonesie, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Een Amerikaanse zakenman overleed donderdag in Hongkong aan de ziekte. In ziekenhuizen in Hongkong en Vietnam zijn in totaal ruim negentig mensen opgenomen die zijn besmet.

Cathay besloot de passagiers te controleren op ziekteverschijnselen nadat de ziekte zondag in Hongkong bij nog eens vijf ziekenhuismedewerkers was geconstateerd. Vorige week had de maatschappij een passagier met ademhalingsproblemen aan boord.

In Hongkong worden inmiddels meer dan veertig artsen en ander medisch personeel behandeld voor longontsteking. Van hen moeten er vier intensief worden verzorgd, een van hen verkeert in kritieke toestand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden