Maatjesverraad

Wakker worden iedereen! Vrijdag nam Paul de Leeuw afscheid van Laat de Leeuw. Met sentimentele aubades en - behartenswaardiger - een uitval van Hedy d'Ancona naar stroperige bestuurders die de belangen van het publieke bestel verkwanselen....

Daarmee kwam een eind aan een oude droom die in januari 1997 werkelijkheid werd: late night-tv, ten slotte zelfs (bijna) dagelijks. Wat Peter Jan Rens op RTL 4 niet lukte lukte Paul de Leeuw wel: hij bracht het eigenzinnige Nederlandse antwoord op Letterman-achtige talkshows. Het naderende einde gaf De Leeuw kennelijk vleugels. Want zijn programma was na de 'zomerstop' heel wat beter dan het vorige nogal slappe seizoen. Hij beleefde er zichtbaar weer plezier aan.

Tussen zwakkere onderwerpen zag ik heel wat pareltjes. De liefdevolle confrontatie tussen Stanley Menzo en dichteres Elly de Waard. Het onderonsje, in leren fauteuils, van de hoofdredacteuren van de landelijke dagbladen. De demonstratie van de plastuit voor vrouwen. KPN-directeur Dik die tekenles kreeg van Jet Boeke, de geestelijk moeder van Dikkie Dik. En de imitaties: Jeltsin, Ruud (die zichzelf vrijdag vanwege maatjesverraad tot de verdrinkingsdood veroordeelde) en vooral Godelieke. Afgelopen woensdag zorgde ze nog voor een prachtig multicultureel moment dat volstrekt vanzelfsprekend was. Een ontwapenend Turks jongetje legde in vlekkeloos Nederlands uit dat God eigenlijk hetzelfde is als Allah. Bad vervolgens in het Turks. Daarna sprak Godelieke haar gebed uit. Het jongetje: 'U doet 't ook heel leuk.'

Barend & Van Dorp hebben nu het rijk alleen. Althans, nog even. Elke avond bij RTL 4 café-tv die op een publiek net niet zou misstaan. Informeel bijpraten aan de stamtafel over de actualiteit, met een nieuwsrondje als uitnodigende inzet. En met Henk van Dorp als bewaker van de gesprekslijn. Soms loopt het uit op slap geouwehoer, soms is het heel onderhoudend. Soms iets te veel makkelijke oordelen ook. Maar altijd onvoorspelbaar en zeer actueel, en daardoor onontkoombaar (in elk geval voor de tv-recensent). Barend en Van Dorp willen iets aan de orde stellen, en dat is in dit tv-tijdperk allang geen vanzelfsprekendheid meer.

Daarom is het jammer dat ze er na woensdag mee stoppen. Pas half maart keren ze weer terug. Dan geen zenuwachtig gezap meer tussen twee late night-programma's. Wel zo rustig, maar ook jammer. Laat de Leeuw is niet meer. We zijn begonnen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden