Maat voor kwaliteit van leven

OLAF TEMPELMAN

De index van de menselijke ontwikkeling meet de kwaliteit van het leven in alle lidstaten van de Verenigde Naties. De Human Development Index (HDI) werd in 1990 ontwikkeld door de Pakistaanse econoom Mahbub ul Haq en verfijnd door de Indiase Nobelprijswinnaar Amartya Sen.

De HDI-score van een land komt tot stand via een tamelijk complexe berekening waarin cijfers omtrent levensverwachting, toegankelijkheid van de gezondsheidszorg, opleidingsniveau, bruto nationaal product per hoofd van de bevolking en koopkrachtpariteit worden meegenomen.

De eerste plaats in de HDI-index wordt bijna elk jaar bekleed door Noorwegen. Hekkensluiter, nummer 186, is meestal ook een land met N: Niger. Nederland staat al jaren in de top tien en wordt door de VN gecategoriseerd als een land met Very High Human Development. De hoogste positie bereikte Nederland ondanks vallende kabinetten in 2012: nummer 3. In 2013 eindigde het op 4, nog altijd vijf plaatsen hoger dan op het songfestival.

Aan de samenstelling van de HDI-index werken elk jaar weer duizenden statistici. Veel landen zijn laat met het insturen van gegevens of laten helemaal verstek gaan. De index van 2013 was incompleet omdat Monaco, Somalië, Noord-Korea en de nieuwe staat Zuid-Soedan verzuimden tijdig cijfers te leveren.

Er is vermoedelijk een eenvoudigere en goedkopere manier om tot vrijwel dezelfde lijst te komen. Meet het aantal parkeerplaatsen dat in een land voor gehandicapten is gereserveerd én de mate waarin die ook daadwerkelijk door mensen met een lichamelijke handicap worden gebruikt. Je krijgt dan zeer waarschijnlijk ook een lijst waarin Noorwegen op 1 staat, Nederland op 4 en Niger op 186.

De enige voorwaarde voor correctheid is dat goed wordt gecontroleerd of de parkeerplekken ook worden gebruikt door de hulpbehoevenden voor wie ze zijn bestemd. In Italië, Brazilië en Roemenië heb je tegenwoordig immers ook parkeerplaatsen met gehandicaptenbordjes. Je ziet daar chauffeurs in- en uitstappen van wie alle ledematen overduidelijk prima functioneren. In de Randstad komt zulk misbruik ook voor. Op deze parkeerplaats in Barchem, gemeente Lochem, is de kans erop vrijwel nihil.

Human Development-statistici zullen bij het bekijken van de foto de wenkbrauwen een paar keer fronsen. Daarna geven ze Barchem, het kan niet anders, een hoog cijfer. Het mooie van een index van menselijke ontwikkeling gebaseerd op gehandicaptenparkeerplaatsen is dat je er ook de verschillen in het land zelf mee kunt meten. Is het leven in Aerdenhout echt beter dan in Almere? Barchem wint het van Barendrecht, het laat zich voorspellen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden