Maastrichtse studenten krijgen allemaal een 8

MAASTRICHT - Alle driehonderd eerstejaars Rechten van de Universiteit Maastricht krijgen een 8 voor hun tentamen vaardigheidstraining. Dat heeft universitair hoofddocent Fokke Fernhout besloten, omdat een groepje studenten dat bij hetzelfde tentamen had gefraudeerd, niet is bestraft. Woensdag praten Fernhout en de faculteitscommissie over de hoogopgelopen kwestie.

ANP
Een collegezaal. © ANP Beeld
Een collegezaal. © ANP

Zeventien eerstejaars studenten werden kortgeleden betrapt op het overschrijven van stukken tekst van elkaar. Ze moesten voor de examencommissie verschijnen. Die besloot het groepje een formele waarschuwing te geven, maar hen niet uit te sluiten van het tentamen.

Fernhout is daar woedend over: 'Ik heb studenten die heel hard werken en toch net geen voldoende halen. En dan moet ik zulke fraudeurs wel een voldoende geven? Dat is zo oneerlijk dat ik iedereen een 8 geef.'

Praktijkopdracht
De fraude was mogelijk omdat het om een praktijkopdracht ging, die de studenten thuis moeten maken. 'In de voorbereiding voor dit tentamen waarschuwen we de studenten nog voor fraude. We wijzen ze op een fraudewebsite en melden dat alle teksten langs een digitale vergelijkingssite worden gehaald, want elke student moet zijn eigen tekst schrijven. Het gebeurt vaker dat studenten dan toch nog de fout in gaan, maar tot nu toe telde hun tentamen dan meteen niet meer mee', briest Fernhout.

Volgens de examencommissie is ditmaal 'om interne redenen' een ander besluit genomen. De commissie wil dat niet nader toelichten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden