Maastrichtse CDA-wethouder Winants treedt af

Wethouder Luc Winants (CDA) van Maastricht is woensdagavond afgetreden. Hij deed dat tijdens een extra raadsvergadering over de gang van zaken rond de aankoop van het MVV-stadion.

Een meerderheid van de raad nam het Winants zeer kwalijk dat hij de raad niet tijdig had geïnformeerd en geconsulteerd over de aankoop van het stadion, toen bleek dat MVV nog een restschuld van 80.000 euro had. De raad had eerder beslist dat het stadion alleen mocht worden gekocht als MVV volledig schuldenvrij was.

Mea culpa


Op het moment waarop de raad woensdag een motie van wantrouwen tegen hem dreigde aan te nemen, hield Winants de eer aan zichzelf. Eerder was Winants met een uitvoerig mea culpa diep door het stof gegaan, maar dat overtuigde een meerderheid van de raad niet.

Tijdens soms emotioneel verlopende beraadslagingen bleken coalitiepartners CDA en PvdA behoorlijk met elkaar overhoop te liggen. De PvdA liet weten de motie van wantrouwen tegen Winants te steunen. Het CDA werd nog verder in het isolement gedreven toen ook coalitiepartner D66 dat voorbeeld volgde. Het CDA diende vervolgens een motie van wantrouwen tegen het hele college in. CDA fractievoorzitter Peter Geelen vond het onjuist dat alleen de CDA-wethouder ‘geslachtofferd’ werd. Toen Winants terugtrad, trok het CDA de motie weer in, en voorkwam daarmee een breuk in de coalitie.

Weggelopen


Winants was eerder al uit de raadszaal weggelopen, maar door het college weer teruggeroepen. De raadsvergadering kende vele schorsingen. Op de vraag hoe nu verder met de coalitie zei D66 fractievoorzitter Bert Jongen na afloop: ‘Gewoon, we gaan verder’. PvdA fractievoorzitter Manon Fokke zei dat haar fractie donderdag gaat bekijken hoe nu verder. Ze wil met name van het CDA weten of die partij nog vertrouwen heeft in het college.

CDA-wethouder Jim Janssen zei eerst nog een nachtje te wilen slapen alvorens te antwoorden op de vraag hoe nu verder. Ook wil hij eerst met zijn partij overleg voeren.

Het stadhuis van Maastricht (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden