Maastrichts wandelgebied wijkt voor golfbaan

De Dousberg ligt er op een druilerige doordeweekse dag verlaten bij. Toch weet J. de Meijer te vertellen dat in het weekeinde honderden wandelaars genieten van dit glooiende stukje Maastricht aan het Belgische Albertkanaal....

Van onze correspondent

André Lammerse

MAASTRICHT

Het voormalig PvdA-raadslid van Maastricht leidt het actiefront tegen een ambitieus recreatieproject van de gemeente en de Weertse projectontwikkelaar Van der Looy.

Maastricht wil meer kapitaalkrachtige toeristen aantrekken en dus moeten de korenvelden en de camping op de Dousberg plaatsmaken voor een gladgeschoren achttienholes-golfbaan en 350 luxe vakantiewoningen. Op 'Landgoed Maestricht', zoals de werktitel van het project luidt, zal de toerist-betere-stijl beschikken over een bungalow met allure en een eigen golfbaan voor de deur.

Wie de plattegrond van Maastricht bekijkt, moet vaststellen dat de Dousberg een van de laatste stukken openbaar groen is in Maastricht. Niet alleen de honderd hectare grond van de Dousberg wil de gemeente aan de markt vrijgeven. Ook het drukbezochte zwembad, het budgethotel, de camping en de voetbal- en tennisvelden komen in handen van de beleggers.

Het budgethotel moet een viersterrenhotel worden, in het zwembad wil ontwikkelaar Van der Looy 'het zogeheten pretgebeuren' introduceren.

De wijk Pottenberg, waar De Meijer woont, verzet zich fel tegen het privatiseringsavontuur van 100 miljoen gulden.

De buurtraad zamelde eind vorig jaar bij omwonenden 13 duizend handtekeningen in tegen de plannen.

Inmiddels beginnen ook andere wijkcomités hun bedenkingen te uiten. Naar verwachting wordt het definitieve plan binnen drie maanden aan de gemeenteraad voorgelegd.

GroenLinks en de SP zijn op voorhand tegen. Zij zien het niet zitten om de complete Dousberg met opstal over te dragen in ruil voor een golfbaan/bungalowcomplex en 'upgrading' van de bestaande voorzieningen.

De komst van de zeventig hectare grote golfbaan steekt de omwonenden het meest, zegt De Meijer.

'Dit is het zoveelste elitaire megaplan van het college. De mensen hier in de buurt hebben geen behoefte aan golf, die willen af en toe een blokje wandelen of hun hondje op de Dousberg kunnen uitlaten. De belangen van de kleine man zullen ondergeschikt worden gemaakt aan de golfers en huisjesbezitters. Die moeten tenslotte de investeringen terugverdienen.'

Ook op viersterrencamping De Dousberg - goed voor 85 duizend overnachtingen per jaar - zijn de reacties grimmig.

De rendabele accommodatie met kwaliteitscertificaten van de Nederlandse én Duitse ANWB moet inkrimpen en verkassen naar een rumoerige plek naast de provinciale weg naar België.

Schande, vinden de kampeerders. 'Mensen met leuke plekjes worden weggestuurd voor het grote geld', beklaagt Dirk Appel uit Medemblik zich voor zijn caravan. 'Ik kom hier al zes jaar met mijn gezin, maar als we naar beneden worden gestuurd met het lawaai van de auto's, zijn we weg. Zo denken heel veel mensen er hier over.'

De buren Metta en Gert Huizer uit Hardinxveld-Giessendam bijvoorbeeld. Ze komen ieder jaar terug omdat hun standplaats zo ruim bemeten is, hét handelsmerk van camping De Dousberg. 'Het zou wel heel triest zijn als ons dit wordt afgepakt', zeggen de Huizers aan hun middagsoep in de voortent.

'In 1991 kwamen we hier naar toe toen onze vaste standplaats in het Vennenbos in Bladel moest wijken voor Center Parcs. Daar moest ook weer zo'n bungalowpark komen.'

Nee, de Huizers zullen niet op de golfbaan te vinden zijn. 'Dat is onze hobby niet.'

De vraag is wiens hobby het eigenlijk wel is. Niet die van de overwegend lagere inkomensgroepen van de omliggende flatwijken.

De 408 leden van Golfclub Maastricht kijken natuurlijk wel uit naar de baan, evenals de ambtelijke roerganger achter het project, adjunct-directeur L. Prompers van de afdeling Stadsontwikkeling, die ook bij de golfvereniging is aangesloten.

Voor een gemeente die sinds 1996 in de herindelingsdiscussie moord en brand schreeuwde over het nijpende ruimtegebrek, komt het weinig geloofwaardig over nu wel plek te reserveren voor een golfbaan van zeventig hectare, vinden de omwonenden. Volgens hen zijn er in de omgeving mogelijkheden te over om te golfen.

Zuid-Limburg telt vier golfbanen. In een straal van vijftig kilometer staan er in België en Duitsland nog eens vijftien op de kaart. Bovendien wordt er binnen enkele jaren een achttienholes-golfbaan in Cadier en Keer aangelegd, een plaatsje pal tegen de gemeentegrens van Maastricht aan.

Toch is er 'lokale behoefte' aan een eigen golfbaan in Maastricht, meent het college. Volgens wethouder T. Bovens ('ik golf niet, alleen midgetgolf op vakantie') heeft de stad 'een potentie van duizend beoefenaars'. Maar het gaat niet alleen om golf op de Dousberg, benadrukt Bovens. 'De Dousberg wordt een parkachtig landschap met een golfbaan en tal van andere recreatieve functies. Iedereen zal er kunnen wandelen en recreëren, er komen echt geen hekken omheen. Die garantie moet de ontwikkelaar ons geven, anders gaat het verhaal niet door.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden