Maaskant-prijs 1994 naar Rotterdamse Riek Bakker

Riek Bakker (49), voormalig directeur van de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam, krijgt de RotterdamMaaskant-prijs 1994 voor architectuur....

Van onze kunstredactie

AMSTERDAM

Volgens de jury van de Maaskantprijs heeft Bakker de (landschaps)architectuur en stedebouw nieuw leven ingeblazen door deze disciplines integraal te benaderen. Zij begon daarmee bij het bureau Bakker en Bleeker en boekte later belangrijke resultaten als directeur Stadsontwikkeling.

Zij stond aan de basis van een grootschalige visie op de stad en de daarin passende nieuwbouwplannen. Daarnaast had zij grote aandacht voor de bestaande stad, terwijl de kwaliteit van de openbare ruimte altijd centraal stond, aldus de jurymotivering.

De prijs, die bestaat uit vijftigduizend gulden, een oorkonde en een publikatie, wordt om het jaar toegekend door de Stichting Rotterdam Maaskant, een initiatief van architect Hugh Maaskant. Hij liet bij zijn dood in 1977 een fonds van een miljoen gulden na om aandacht te vragen voor architectuur, stedebouw en landschappelijke vormgeving.

De prijs wordt in het najaar uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren onder meer de Stichting Wonen, de actiegroep Het Oude Westen en de architecten Aldo van Eyck en Rem Koolhaas.

Bakker (49) verliet de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting vorig jaar om een eigen bureau te beginnen. Door haar collega-ambtenaren werd ze bewonderd om haar visie en daadkracht, maar anderzijds bekritiseerd omdat ze geen greep had op haar eigen dienst. Ze is nu nog adviseur voor het project De Kop van Zuid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden