Maasgemeenten eisen intrekking van bouwstop

Zeven gemeenten in Limburg willen af van de bouwstop in de winterbedding van de Maas. Ze eisen een schadevergoeding van honderd miljoen gulden, als minister De Boer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) vasthoudt aan die bouwstop....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Minstens tweeduizend geplande huizen kunnen daardoor niet worden gebouwd, aldus de gemeenten. In Tegelen bijvoorbeeld kan de bouw niet doorgaan van vier- tot vijfhonderd woningen, terwijl het bouwplan al was goedgekeurd.

Volgens burgemeester Visschers van Tegelen, de woordvoerder van de gedupeerde gemeenten Maastricht, Susteren, Roermond, Tegelen, Venlo, Arcen en Bergen, zullen ook de betrokken projectontwikkelaars en aannemers met schadeclaims komen. Hun plannen zijn nog niet geïnventariseerd.

Op 1 juni kondigde De Boer aan dat ze wegens overstromingsgevaar in de winterbedding voorlopig geen woningbouw wil toestaan. Het overstromingsrisico zal worden beperkt door het verdiepen en verbreden van de Maas, maar dit zogeheten plan-Boertien is pas in 2005 uitgevoerd. Volgens Visschers betekent dit tien jaar vertraging in het woningbouwprogramma.

De Boer schreef in juni dat ze tot 2005 onverkort vasthoudt aan de norm die voortvloeit uit de Deltawet: het risico van overstroming eens in de 1250 jaar. 'Dit betekent dat bouwplannen die in 2005 wel aan het risico-niveau voldoen, tot 2005 moeten worden opgeschort.'

Dit laatste valt in Limburg heel slecht. 'Waarom gaat de minister niet akkoord met een overstromingsrisico van eens in de 250 jaar totdat het uitdiepen van de Maas klaar is. Díe norm geldt namelijk als de kaden langs de Maas die nu worden aangelegd, eind dit jaar klaar zijn', zegt Visschers.

'Wij zijn helemaal niet tegen de strenge norm van eens in de 1250 jaar. Maar de uitvoering van de al goedgekeurde bouwplannen lopen dan een vertraging van tien jaar op. Dat is niet redelijk. Wij moeten tenslotte ook mensen huisvesten.' In Tegelen zou volgens hem de schade twaalf miljoen gulden bedragen. Niet meegeteld zijn de claims van derden, zoals aannemers en projectontwikkelaars.

Volgens Visschers zijn de bouwplannen weliswaar tot stand gekomen vóór de twee overstromingen. 'Maar de minister moet de belangen afwegen. We maken nu toch overal kaden langs de Maas om het water te kunnen keren. En we leven in de wetenschap dat in 2005 de overstromingen vrijwel zeker verleden tijd zijn. Laten we dan maar tijdelijk met een lagere norm leven. Dan kan de bouwproduktie doorgaan.'

Uiterlijk begin september wordt er opnieuw overleg gepleegd tussen minister De Boer en de Limburgse gedeputeerde Wijnen. Het provinciebestuur zal pogen de minister tot een soepeler opstelling te bewegen.

In haar mededeling van 1 juni schreef de minister dat er ook internationale aspecten aan deze kwestie zitten. 'Met onder meer België en Frankijk is afgesproken maatregelen te nemen om nieuwe overstromingen te voorkomen. Nederland kan zich niet veroorloven ruimhartiger om te gaan met risico's dan zij van andere landen verwacht.' De ministers van de Europese Unie hebben in februari afgesproken dat ze zullen pogen verdere bebouwing van kwetsbare gebieden langs de Maas en de Rijn te voorkomen.

Volgens Visschers staat de minister juridisch niet sterk met haar besluit tot een bouwstop, dat nog niet met de Kamer is besproken. 'Wij zouden niet zo'n actie beginnen, als de gemeenten geen gesloten front vormden met de provincie.'

De Tweede Kamer ging dit voorjaar akkoord met een noodwet, die het mogelijk maakt om sneller zwakke dijken te versterken en onbedijkte delen langs de Maas van kaden te voorzien. Dit laatste werk moet eind dit jaar klaar zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden