Maaseik en Thorn als licht verteerbare kost opgediend

De Bonten Os (nr. 47) en De Blauwen Leeuw (nr. 46) op de Markt in Maaseik noemt Herman Clerinx 'pareltjes van de Maaslandse renaissance'....

Clerinx, auteur van het veelgeprezen boek Kathedralen uit de steentijd. Hunebedden, menhirs en dolmens in de Lage Landen, heeft een reisgids geschreven die op een prettige manier uit de toon valt. Menig reisgidsenschrijver is niet te betrappen op humor en ironie, Clerinx wel.

In Maaseik & Thorn schetst hij de cultuurhistorische achtergrond van twee stadjes waarover al bergen informatie voorhanden zijn. Maar Clerinx voegt iets toe. Zonder in clichés of pr-geronk te vervallen dient hij zwierig licht verteerbare kost op waardoor wandelaar of fietser anders gaat kijken naar twee monumentale stadjes.

Over de Markt in Maaseik: 'Het klinkt cru', aldus Clerinx, 'maar Maaseik heeft het geluk gehad dat de stad een paar keer in vlammen is opgegaan, waarna in korte tijd alles moest worden herbouwd.' Dat gebeurde vrijwel overal in een bouwstijl die destijds in het prinsbisdom Luik populair was, de Maaslandse renaissance. 'Het centrum (van Maaseik) vertoont een stijleenheid die zelden voorkomt.' Voor Maaseik, aldus Clerinx, was de smid die in 1684 de ergste brand veroorzaakte een zegen.

Met die wetenschap laat je op een van de vele terrassen op de door 94 linden omzoomde Markt ontspannen de informatie over De Blauwen Leeuw, de oudst bewaard gebleven privéapotheek van België, op je inwerken, kijk je geboeid naar de Monumententafel met daarop vastgeklonken een stapel boeken waarvan sommige kunnen worden geopend (de informatie over monumentale gebouwen is ook in braille weergegeven) of neem je het advies ter harte om een straat verderop de schatkamer van de Catharinakerk in te duiken, waar - weinigen weten het - de Codex Eyckensis, een handgeschreven evangelieboek uit 700, is te bewonderen. Maar dat is bij lange na niet de enige verrassing die de stad van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck (van het meesterwerk het Lam Gods) heeft te bieden.

De reisgids Maaseik & Thorn bevat twee stadswandelingen en een fiets-en autoroute van veertig kilometer, die eveneens een monumentaal karakter heeft. Thorn, stelt Clerinx, 'telt weinig spectaculaire gebouwen; zijn charme schuilt veeleer in de witte eenvormigheid en het archaïsche karakter.' Zo'n stadje waar je zonder toeristische documentatie doorheen moet slenteren om 'lekker sfeer op te snuiven'.

Maar dan wel met de reisgids van Clerinx op zak. Levert een paar dagen extra plezier op, met of zonder terras.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden