Maas en Mensen

Waar is staatssecretaris Rick van der Ploeg? Hij is altijd overal, dus waarom is hij niet bij de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijzen 2001?...

Ik zag hem de afgelopen weken bij de première van The Discovery of Heaven. Bij de opening van het Persmuseum. Bij de première van een theaterstuk van collega Roger van Boxtel. Ik zag hem op tv bij Barend en Van Dorp, bij Jörgen Raymann, in een reportage van Christine van der Horst, als proefkonijn in De Firma Interview.

Dus waar is hij nu? Zo'n uitreiking van belangrijke cultuurprijzen is toch gefundenes Fressen voor de staatssecretaris die over cultuur gaat. En hij had de organisatie beloofd te zullen komen.

In de Amsterdamse Nieuwe Kerk horen de genodigden tamelijk ongeïnspireerde toespraken aan. Elco Brinkman, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds, is meteen al aan zijn eerste cliché toe. 'Het is een feest nog voordat het begonnen is.' Geur van warm eten stijgt op uit gamellen.

Spreekstalmeester Ivo de Wijs houdt de moed erin met mopjes. Het hooggeachte publiek - veel geruite jasjes, dito shawls, mantelpakken in grijstinten, dus: Amsterdam-Zuid toen Amsterdam-Zuid nog Amsterdam-Zuid was - lacht behoedzaam. Gaapgaap, doet een aantal mannen, knikkebolknikkebol. Een van de jongste aanwezigen - geschatte leeftijd: tegen de 40 - is in slaap gevallen. Brinkman: 'De conjunctuur zit een beetje tegen, maar met dat soort mededelingen wil ik deze feestelijke middag niet verknallen.'

Van der Ploeg zou met zoveel verstilling wel raad weten. Die deinst voor geen kwinkslag terug. Ik zag hem in een tv-reportage met een slang om zijn nek, tijdens een interview met Frénk van der Linden in een leeg bad, op balletschoentjes in het damesblad Elle.

Eindelijk veert het gezelschap in de Nieuwe Kerk op. Prins Bernhard maakt zijn entree. Aanzienlijk kwieker, na zoveel operaties, dan ik verwacht had. En de enige man op leeftijd - zie Paul Witteman! - die een coltrui velen kan. Hij reikt rap de prijzen uit, fluistert een paar woorden, blijft stoïcijns onder zoveel aandacht van fotografen. Dan verdwijnt hij weer in een zijbeuk van de kerk, om daar nog even van gedachten te wisselen met de laureaten.

Het gros van de genodigden krijgt de prins niet meer te zien. En de staatssecretaris is er nog steeds niet. Networkers, die voor elkaar niet kunnen wegblijven, lopen intussen af en aan. Ik zie prijswinnaar Pierre Audi, artistiek leider van De Nederlandse Opera; NOS-bestuurder Hans van Beers; Rudi Wester, directeur van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds; Ronald de Leeuw, directeur van het Rijksmuseum; Arthur Sonnen, directeur van het Theaterfestival; Ad 's-Gravesande, directeur van de AVRO en, als bezoeker van zowel het Televizierringgala als de Aida-première, een geduchte concurrent voor Van der Ploeg.

Nog altijd geen staatssecretaris. Zou hij soms niet durven? Is hem een mediastop opgelegd? Zo'n bezoekje aan een cultureel evenement is voor hem niet meer dan een werkbezoekje, hoorde ik hem laatst op tv zeggen. Kleine moeite, groot gebaar dus.

Rick van der Ploeg komt niet meer. De culturele elite mort. Onbetrouwbaar is hij altijd al geweest, zegt de een. Zaterdag reist hij af naar Indonesië, weet een ander - nog even wat reisjes maken voor hij weer gewoon hoogleraar is. Een Van der Ploeg-watcher: 'Rick is niet gekomen omdat hij zich hier maar zou vervelen.'

Zolang hij zich maar niet verveelt. Zolang hij maar aandacht krijgt. Zolang zijn ego maar wordt gestreeld. Hij heeft met zijn uitspraken over het Kamerlidmaatschap kwaad bloed gezet. Hij heeft voor politiek Den Haag zelfs afgedaan, meldde NRC Handelsblad. Maar media-offensieven deren hem niet, las ik ergens anders. Zou hij soms in het reuzenrad zitten dat op de Dam is verrezen? Want Rick van der Ploeg komt normaal gesproken overal.

Omdat het hem, vermoed ik, niet werkelijk kan schelen waar hij is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden