Maas en mensen zet het zoeklicht op Clairy Polak

Clairy Polak (NOVA), meldt het persbericht van De Rode Hoed...

Dat was tot voor kort ondenkbaar: die naam voor de titel van een prominent tv-programma. Want Polak was radio, tongue-in-cheek in een niet opgeprikte setting, relativerend en soms vinnig, met een hekel aan ego's die het beeldscherm bevolken. 'Ik heb het niet begrepen op narcistisch haantjesgedrag', zei ze onlangs in Vrij Nederland.

Maar de overstap kwam toch, en Polak rekende zich rijk met haar radio-imago. Ze was niet van plan concessies te doen aan ongeschreven tv-wetten. Geen lipstick hoor, zei ze vooraf tegen Het Parool. En dus leek het alsof ze haar coupe in eierstruif had gedompeld, en maakte in de perceptie opeens de vorm in plaats van de inhoud de dienst uit. Ze worstelt zich evengoed manmoedig door NOVA heen, al krijgt haar gevoel voor ironie daar - met dank aan Irak - nog niet al te veel kans. 'Misschien ben ik over een jaar wel volledig afgebrand', zei ze deemoedig in Vrij Nederland.

Nu leidt ze in de Rode Hoed, ver weg van cameralicht, de discussie-avond Hoe verkoop je het? Bedrijfsimago's en emancipatie. 'Ik vermoed dat ik dit genoegen te danken heb aan het feit dat ik een vrouw ben.' Want de vraag wordt opgeworpen hoe het komt dat vrouwen in het bedrijfsleven nauwelijks in hogere functies werkzaam zijn, en hoe bedrijven beter zouden kunnen communiceren dat ze vrouwen en mannen gelijke kansen bieden. Polak draagt voor deze speciale gelegenheid een jasje in schutkleuren - maar verder geen woord daarover, want over uiterlijk gaat het, zo blijkt, al te vaak als werkende vrouwen worden beoordeeld.

Clairy Polak spreekt met gepaste ironie en rollende 'r' de term managing director uit. Ze voert een snedig dialoogje met Chris Tesselhoff, tot 1 april topman bij Delta Lloyd. Ze maakt aantekeningen en frunnikt aan haar horloge - want er is toch geen camera die het registreert. Ze ontheiligt vakjargon - 'Wat is een niche-player? Ja, sorry hoor'. Ze lijkt zich te vermaken als onderzoeker Martijn Lampert betoogt dat het met de doelgroep 'opwaarts mobielen' wel goed zit maar dat de 'nieuwe conservatieven' nog flink moeten worden bewerkt. Ze bevestigt monter de conclusie van publieke omroep-deskundige Bertien Minco dat vrouwen vaak te bang zijn om op te treden als tv-deskundige. 'Als wij bij NOVA een universiteit bellen en nadrukkelijk om een vrouwelijke deskundige vragen laat deze niet zelden weten: Mijn mannelijke collega kan dat beter.'

Clairy Polak voelt zich, met andere woorden, als een vis in het water. Al is het geen sinecure om het troebele debat tot heldere conclusies te herleiden. Niet alles is de schuld van mannen die de dienst uitmaken. Communicatiedeskundige Greet Prins: 'Wij vrouwen laten te veel kansen liggen.' Wat Polak weer verleidt tot de opmerking dat een en ander dus een 'kwestie van welbegrepen eigenbelang' is, en tot de aansporing dat de zestig aanwezige vrouwen zich als tv-deskundige moeten opgeven bij Bertien Minco, zodat die lijsten kan samenstellen waar wanhopige redacties hun voordeel mee kunnen doen. Vrouwen verdragen de 'mannelijk culturele sfeer' soms nauwelijks, zei topman Tesselhoff eerder al, en dan met name 'het veelvuldig in het zoeklicht staan'.

Geldt sinds kort niet langer voor Clairy Polak. Zij klom - ook in de salarishiërarchie - een flink eind op. En ze bracht de man/vrouw-presentatieverhouding bij NOVA flink in balans (50% Polak, 50% Pauw). Heeft zij dan nooit meer heimwee naar de radio waar je, ook in de kritieken, veelal zalig buiten schot blijft? 'Ik vind dit soort avonden eerlijk gezegd heerlijk', zegt ze bij het verlaten van de zaal. En, tegen beter weten in, met een grijnslach van oor tot oor: 'Ik hoop dat je er iets van hebt opgestoken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden