Maas en mensen viert feest in de geest van Hans

De Rotterdamse elite is uitgerukt. En hoe...

In Theo Sijthoff-jurk en leren jack, met coupe soleil en viriele paardenstaart. Waar in Amsterdam gala en pikante outfits de dienst uitmaken, domineert hier, in het Nieuwe Luxor Theater, vrijetijdskleding. 'Leuk doorgecombineerd', zeggen vrouwen tegen elkaar. Is allemaal erg Rotterdams, net als het feit dat de genodigden maar moeten zien welk plaatsje ze in de - niet geheel gevulde - zaal gaan bezetten.

De culturele bovenlaag is bijeen voor het afscheid van PvdA'er Hans Kombrink, die na acht jaar wethouderschap Kunstzaken het veld ruimt voor een LPF-bestuurder. Hij krijgt, samen met eega Lida Iburg, highlights voorgeschoteld uit het Rotterdamse culturele leven.

Jules Deelder dus en Fréderique Spigt, het RO-theater, jeugdtheater Hofplein en Scapino Ballet, aandoenlijk onprofessionele Rotterdamse rap en een campy performance van discotheek Now & Wow. Voor vuurwerk zorgt de enige niet-Rotterdammer, Freek de Jonge, die vast oefent uit zijn nieuwe theaterprogramma. 'Wat is een kogel zonder geweer? Dat is de LPF zonder Fortuyn.'

Er zijn verder geen verwijzingen naar Kombrink, of naar diens verdiensten voor de stad Rotterdam. Zou hij waarschijnlijk ook niet op prijs hebben gesteld. In zijn dankwoord verschuift hij - en dat is nogal chic - de aandacht van zichzelf naar de kunstenaars in de Maasstad. Kombrink hoopt dat ze zich ook de komende jaren nadrukkelijk blijven manifesteren. In Kombrink-jargon: 'verder bouwen' aan die intrigerende 'humuslaag van cultuur'.

Zo staat Kombrink in zijn lange politieke carrière (hij was ook Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Financiën) bekend: als een harde werker met grote dossierkennis die het liefst achter de schermen bleef. Nu danst hij houtenklazig met een danseres van het zomercarnaval, eerst op het podium, dan nog eens tijdens de borrel na afloop. Daar verkeert wel een aantal landelijke prominenten - columniste Carrie, PvdA'ers Johan Stekelenburg en Hans Simons, mijn gastvrouw Loes Luca - maar er wordt toch vooral geschitterd door afwezigheid. Geen Ivo Opstelten (zijn directe baas, toch), geen Jan Nagel (met wie Kombrink ooit een coup voorbereidde tegen Wim Kok), geen Bram Peper (die hij in een interview koninklijk gedrag verweet), geen Marco Pastors (zijn opvolger, die in deze krant liet weten bang te zijn door Kombrink op de vingers te worden gekeken).

Ha! Daar is wel oud-voetballer Coen Moulijn. 'Hans heeft veel voor het culturele gedaan, dacht ik.' Moulijn is beter op dreef als de orde van de dag ter sprake komt. 'Ik gun het Guus Hiddink hartstikke. Die man krijgt een standbeeld in Zuid-Korea, denk ik.'

Het feest is Rotterdams-bedaard en poeha-loos, en zeker niet hitsig, geheel in de geest van Hans. Er zijn geen cameraploegen, er is wél een saxofoonkwartetje, gespeend van elke vorm van glamour. Misschien brengt kapster Lia - in parmantig paars pakje, met glimmende biezen - uitkomst. 'Mijn kapsalon heb ik niet meer, maar Hans mag altijd blijven komen.' Eigenlijk is ze een jeugdvriendin van de politicus, zegt ze. Ze kende hem al in de tijd dat hij nog een paardenstaart droeg. 'Hans heeft een hekel aan kappers.' Heeft hij soms moeilijk haar? 'Ja. Stug. En recht.' Dan aarzelt ze opeens. 'Rustig aan hè. Zet dat maar niet in de krant.'

Hans Kombrink houdt wel van mensen die hun beroepsgeheim niet schenden. Hij deelt handjes uit. En evalueert desgevraagd de feestavond. 'De mensen hebben ontzettend hun best gedaan. En niet te overdreven allemaal.'

Coen Moulijn zoekt zijn heil bij Freek de Jonge. Rotterdam - stad toch die op zijn grondvesten trilt - keuvelt hier rustig door. Bij het verlaten van het theater worden pas de programma's voor de afscheidsvoorstelling uitgereikt, zeker ook heel Rotterdams.

De bliksem boven de Maas hakt er nog het hardst in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden