Maas en mensen vaart wel bij Vlaggetjesdag

Meedoen, meer werk, minder regels...

Cornald Maas

Half Den Haag doet mee, aan Vlaggetjesdag, in de haven van Scheveningen, in de stralende oranjezon. Niet erg sexy, net als het nieuwe kabinet, maar zo te zien met weldadige impact.

Neem die klederdrachten. Of het helmduiken. Of de klompenverkoop. Of stoomlocomotief Zoef Zoef. Of de zeemansliederen die woelige baren memoreren. Of al die Hollandse Nieuwe die eindelijk weer in het land is.

En dan huurde de organisatie ook nog Pierre Wind in, topkok die met verpletterende Bart Chabot-allure de dag opende. En Wim Deetman, burgervader van CDA-huize die, met polygoon-allure, de kick off van de Haringrace verzorgde. Daarin schitteren zeven oude schepen die, geholpen door een strakke noordoosten-wind, in een 'automatische handicapwedstrijd' om de eeuwige roem strijden.

Waar misschien nog wel een regeltje voor mag worden bedacht: de verorbering van snacks. Liefhebbers happen in poffertjes, haring, hotdogs, patat en churros. Ze laten de mayo kwistig druipen, eten met open mond, gooien servetten op de grond. Winkelketen Zeeman heeft zo te zien overuren gemaakt. En de dikbuiken laten als eersten hun blote bovenlijven zien. Tattoo's sieren slordig behaarde navels.

Verder is Vlaggetjesdag van smetten vrij. Geen Henk Bres, want die is dezer dagen bobo in the bush. Geen Karla Peijs of Sybilla Dekker die zich vorige week - eerste schoonheidsfoutje - door de tv lieten verleiden om in het naburige Madurodam bij het Binnenhof over hun ministerstoekomst te mijmeren.

Daar is wél Kamervoorzitter Frans Weisglas, op weg naar de uitslag van de Haringrace. De Saeftinghe, de Lotus, en de Silver Spray meren aan. De Midsummer arriveert als laatste. Tennis- en hockeyvolk drinkt biertjes op de boten terwijl het, volgens Saint Tropez-scenario, door het gemene volk op de kade wordt aangegaapt. Op de Oosterschelde - driemasttopzeilschoener uit 1918 - worden vervolgens de resultaten van de Haringrace bekendgemaakt. Vlaggetjesdagbestuurslid Arie Kleijn meldt trots dat de opkomst vandaag geweldig was. En zelfs het NOS-journaal is geweest. 'Het moet niet gekker worden.'

Folklore scoort, weet hij ook wel.

Moment suprême: Pim Bomas, commercieel directeur van de Staatsloterij, reikt een verzilverde kelk - omvang: doopvont - uit aan het team van de Silver Spray. De eigenaar van deze loodsschoener uit 1916, Jan van Seumeren, is ook nog eens berger van de Koersk geweest, zo wordt mij verzekerd.

Hollands glorie!

Bomas legt door een megafoon uit waarom de Staatsloterij voor het eerst de Haringrace sponsorde. 'We zitten in de roots van de samenleving. Dat vinden wij ook van vlaggetjes en haring.' Frans Weisglas is innig tevreden. De politiek op orde, het kamerreces binnen handbereik - daar past minstens een biertje bij. Zijn bespiegeling op de victorie van de Silver Spray: 'Loodsboten zijn er om ons allen door het leven te loodsen.' En hij verklaart waarom hij Vlaggetjesdag aandoet: 'Ik probeer zoveel mogelijk bij echt Nederlandse dingen te zijn.'

Wat heet. De gedroomde vorst van Vlaggetjesdag, Dick Passchier, kondigt verderop het ene na het andere zangkoor aan. 'Dames en heren, wij zijn onder de indruk, wat mij betreft.' Onverwoestbaar en onvermoeibaar is hij, defilé en Spel zonder grenzen ineen. Daar treedt een van de hoogtepunten van Vlaggetjesdag 2002 aan, verzekert hij ons: het Kraaiennest uit Zevenhuizen. 'U zult van de ene oooh in de andere aaah vallen.'

Dit land is weer helemaal on top. Een draaiorgel zingt De glimlach van een kind. Een vliegtuig vliegt over, mét reclameboodschap - Lekker hallal-vlees koop je bij slagerij Tanger aan de Hoefkade. Wanneer we vertrekken worden we gekruist door een vrachtwagen. Balkenende AircargoHandling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden