Maas en mensen reikt harpen uit aan idolen

Tijd voor een beetje relativering, nu de gekte binnen de immense sekte geen grenzen meer kent, en zelfs Idols-jurylid Eric van Tijn op tv in snikken uitbarstte....

Zou theater 't Spant te Bussum daarvoor niet de uitgelezen plek zijn? Van Tijn, in het dagelijks leven componist en tekstdichter, geeft toe dat hij zich ook wel verbaast over de collectieve verdwazing. 'Maar ik vind het niet erg om te laten zien dat ik overmand kan raken door emoties. Ik was trouwens niet de enige van de jury die volschoot.' Toen Dewi zaterdag werd weggestemd en de presentatoren het programma afkondigden, zat hij al niet meer in de studio. 'Ik was op de wc. Al die fotografen werden me opeens te veel.' Hij glimlacht 'Eigenlijk ben ik heel saai. Gelukkig waait dit wel weer over.'

De Zilveren en Gouden Harpen worden uitgereikt, en de verwijzingen naar Idols zijn niet van de lucht. Sterker nog: alleen de nieuwe idolen worden tevoren door Radio 2-presentator Ron Stoeltie apart welkom geheten. En ook demissionair staatssecretaris Cees van Leeuwen, feestredenaar Brainpower en presentator Sjors Fröhlich refereren gretig aan Idols. Toch gek voor een door Conamus georganiseerde avond die pretendeert het auteurschap te roemen.

Jamaï, Hind, en de inmiddels afgevallen Zosja, Joël, Dewi en Yuli zitten braaf op één rij, geflankeerd door juryleden die zowat hun ouders zijn. Ze joelen als Jerney Kaagman - directeur van Conamus en, met dank aan Idols, wonderbaarlijk verjongd - een Gouden Harp uitreikt aan Anouk. Ze deinen zachtjes mee als de jongens van Relax en Beef optreden. Van hun overtuigende performance vallen hun monden misschien open, maar dat kan ik in het schemerdonker niet zien. Jurylid Edwin Jansen, die de Idols-winnaar straks onder contract heeft, is in elk geval nogal intiem met Hind.

Na afloop van de uitreiking is er geen houden meer aan. Harpenwinnaars Herman Pieter de Boer en Bløf lopen in het wild rond, net als Thomas Acda (toch al geen fan van decorum), Exportprijs-winnaar Marco Borsato (die eerder, hoe toepasselijk dezer dagen, Margherita zong) en Nationaal Songfestival-finaliste Esther Hart. Maar daar koersen de fotografen niet op af. Laat staan op degenen die bij zo'n nationaal muziekevenement hun kans schoon zien en voor de gelegenheid hun japonnen en optreedpakken uit het verre verleden weer eens oppoetsen. Zie ik daar René Schumann, José Hoebee, Lenny Kuhr, Peter Koelewijn, Eddy Christiani? De fotografen zien ze in elk geval niet. Ze verdringen zich om de idolen van Idols. Godzijdank is ook Jim nog gearriveerd. Ze wagen zich zowat als enigen op de dansvloer. Moeder Jerney danst een rondje mee. Vader Eric ziet het vertederd aan, en vertelt over een spontaan optreden, in een Amsterdamse kroeg, van Jim, Dewi en Jamaï. Nuffige reacties bleven uit: ze kregen juist massaal bijval. 'Raar dat er op zo'n avond als deze niet live muziek wordt gespeeld.'

De idols dansen door. De anderen houden de moed erin. Herman Stok kust juryvoorzitter Willem van Beusekom, Ad Visser zet zijn brilletje op de neus van Ben Cramer, Betty Friedman - bekend van het lokale tv-programma Op stap met Betty - dreigt, zonder dat ze het zelf door heeft, op een primeur te stuiten, Frits Spits zegt: 'Hind is de enige die echt goed kan zingen.' Zelfs Bassie en Adriaan, ook niet op hun achterhoofd gevallen, gaan met hun tijd mee. Ze willen op de foto met Hind.

Ad Visser staat intussen bij de garderobe. 'Dus men maakt nog aantekeningen!', roept hij als hij ziet dat ik mijn opschrijfboekje opberg. 'Het oude ambacht! Dat doet me genoegen!' Ik bevind me op het Willem Ruis Plein, zie ik nu, in het theater waar Stuif-es-in ooit leven werd ingeblazen. Jamaï danst in de verte op Kom van dat dak af. Het is al met al wat veel, voor zo'n doordeweekse avond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden