Maas en mensen merkt dat er een nieuwe wind waait

De Bush-blos zit nog op de wangen van Balkenende...

Cornald Maas

En de ontvangst in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten is navenant. Schouderklop en eerbetoon zijn zijn deel, tijdens de Haagse Nazomer Borrel die jaarlijks informeel het parlementaire jaar inluidt.

Informeel?

De tred van de premier is nogal zelfverzekerd. En hij luistert, met vastberaden blik, naar Cees van der Eijk, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Die presenteert de karikatuur van electoraal stuifzand, en rekent af met het idee dat de doorsnee kiezer alleen op poppetjes koerst, en niet op inhoud. De hedendaagse kiezer houdt, tot op het moment dat hij stemt, meerdere opties open, meent Van der Eijk. Verliest het CDA in de huidige peilingen elf zetels? 'Dat wil niet zeggen dat ze het CDA geheel hebben afgeschreven.'

Dat komt Jan Peter Balkenende goed uit. Hij neemt het eerste exemplaar in ontvangst van de opstellenbundel Een politieke aardverschuiving, een kritische blik op de verkiezingen van 2002 en 2003. Vervolgens trakteert hij de genodigden op one-liners, in alle rust gadegeslagen door RVD-man Gerard van der Wulp die een kopie van de speech op schoot heeft; nauwelijks gadegeslagen door Balkenende-woordvoerder Jack de Vries die zich ginnegappend op een biertje stort, zich vermaakt met bruinverbrande Frits Wester, en intussen onophoudelijk op zijn gsm tuurt.

Deze overheid zal zich niet op incidenten maar op fundamenten richten, verklaart Jan Peter Balkenende. 'Ik denk dat er een nieuwe wind waait.'

Zo mogen wij het horen. Hier krijgt, op een steenworp afstand van het Binnenhof, de nieuwe politiek een kans - met dank aan Pauw/Sanders/Zeilstra/vanSpaendonck, bureau voor communicatiemanagement & public affairs dat deze borrel heeft georganiseerd. Communicatie is een hell of a job, weet ook Ben Pauw, voormalig hoofd in- en externe betrekkingen bij de Sociaal-Economische Raad, en auteur van boeken als Lobbyen, hoe werkt 't en Lobbyen in Nederland, professie en profijt. Het CDA zou zich niet zo druk moeten maken over het imago van Balkenende, vertelt hij mij. 'Kiezers kijken daar doorheen.' De oude politiek heeft intussen het nakijken.

Winnie Sorgdrager komt bijna deemoedig op Balkenende af. Ex-Binnenhof-babe Marjet van Zuijlen is zo assertief niet. Ed Nijpels is te laat voor alle officiële plichtplegingen.

En dan is er nog Ferry Hoogendijk, voormalig kamerlid voor de LPF.

Hij was er zowat als eerste.

En rookt nu een sigaartje.

Bestudeert een lucifersdoosje.

Checkt zijn gsm.

Knabbelt op een zoutje.

Buigt het hoofd als Cees van der Eijk meldt dat het frisse elan van de LPF transformeerde tot egotripperij en onvermogen.

Is al blij met een hand van Hans Hillen.

En ronduit opgetogen als Frans Weisglas hem joviaal begroet. Maar dan ziet Weisglas een camera.

Wég Weisglas.

Rita Verdonk, minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, is nog niet zo media-minded. Ze kwam, zag en taxeerde. Vergissinkje kennelijk, deze borrel, niet passend bij haar kersverse status. Ze groette Hoogendijk vliegensvlug, en vertrok na amper tien minuten, nog vóór Balkenende de genodigden toesprak.

Dat is nieuwe politiek. Ook de premier gaat er nu vandoor, op weg naar een informeel samenzijn, op een boot in Schoonhoven, met zijn collega Guy Verhofstadt en andere Belgische bewindslieden.

Hij wordt steeds maar weer staande gehouden door communicatie-cliënten die hem lof toezwaaien. 'Studiegenoten', zegt het ene pak tegen het andere pak, 'dispuutgenoten zelfs. Veel gezopen, samen.' En Ferry Hoogendijk? Die is dan al vertrokken, met stramme schouders, moederziel alleen, onderwijl bladerend in het boek dat een politieke aardverschuiving probeert te duiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden