Maas en mensen kan Swiebertje niet zien

Arm Oudewater. Rustiek stadje van geelbuikjes (een lokale lekkernij), van de Heksenwaag, en van straatjes waar in de jaren zestig en zeventig opnamen voor de tv-serie Swiebertje werden gemaakt....

Dat laatste speelt Oudewater parten. Want de Swiebertje-cast krijgt dinsdagmiddag de allereerste video/dvd van de serie aangeboden, en dus verzamelen zich in de raadszaal van het stadhuis drommen journalisten. Nieuwspoort is er niets bij.

Een woordvoerder van Bridge Entertainment Group meldt dat Lou Geels (Bromsnor) inmiddels is overleden, en nazaten bleken niet voorradig. Althans: de organisatie kon ze niet vinden. Achter de raadstafel zitten de overige helden uit de serie die vorig jaar nog werd uitgeroepen tot 'beste programma uit de televisiegeschiedenis': Joop Doderer (81; Swiebertje), Riek Schagen (88; Saartje), Piet Ekel (80; Malle Pietje) en Bert Dijkstra (82; de burgemeester).

Maar ik zie ze niet. Want bij elk detail van enige betekenis rukken fotografen en cameralieden massaal op.

Ik zie niet hoe een borstbeeld van Swiebertje wordt onthuld, welk fragment uit de serie op een videoscherm wordt getoond, dat de burgemeester van Oudewater glimlacht als ze over de stadhuiskelder spreekt waar Swiep vroeger gevangen zat. 'Daar zaten zeker wel spinnen en zo hè?'

Vrienden en familieleden, die op lederen zetels graag een glimp zouden opvangen van de feestelijkheden, is hetzelfde lot beschoren. De organisatoren lijken er niet om te malen. Beeld = publiciteit = inkomsten, staat op hun voorhoofden geschreven. Kijk, daar bieden Ernst en Bobby, clowns van Fox Kids, een box met tien oude afleveringen aan. Ik zie niks. Gelukkig maar. Hun strapatsen zijn, zo te horen, verpletterend niet-leuk.

Publiciteitsvrouwe Monique van Schendelen dirigeert de cast vervolgens naar het bordes. Voor alweer een fotosessie. Dorpelingen stromen nieuwsgierig toe. 'Waren die mensen er dan ook voor kínderen?', vraagt een jongetje op een mountainbike aan zijn moeder, de blik vol onbegrip op de tachtigers op het bordes gericht.

Dan ontmoet Bassie (van Adriaan, alias Bas van Toor) Saartje. Huhuhuh Saar, schuddebuikt hij, huhuhuhuhuh. Mussen vliegen verschrikt weg. En Saartje doet haar vijfde mini-interview. Een hittepetitmeisje met ontblote navel vraagt haar wat het geheim van Swiebertje toch was. Monique van Schendelen maant bouwvakkers, die druk in de weer zijn met een schuurmachine, tot stilte. Oudewater is niet langer in de ban van een knapzak.

In Eethuys Den Waeghals, waar nog een drankje wordt geschonken, zit Bassie. Die heeft zo zijn mijmeringen over de herdenking van de aanslagen in New York. 'Ik vin-t ook verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar wat kèn ik er aan doen? Ik mot voor zaken naar Duitsland.'

Ik vraag hem wat hij in Oudewater komt doen. Bassie legt ogenblikkelijk een arm op mijn schouder. 'Luister knul, ben jij na de oorlog niet meer buiten geweest?' Bassie heeft een zakelijke connectie met de mensen van Bridge Entertainment, legt hij uit. Mooi zát, want Bassie laat graag de kassa rinkelen. Uit zijn mond walmt pindalucht. Dan komt Bassie met een statement. 'Laten we blij zijn dat we McDonald's hebben, Blokker, Jaap Smit en Intertoys. Want de publieke omroep geeft geen dubbeltje meer uit aan kinderprogramma's.' Kijkt Bassie dan nooit naar Zappelin of Villa Achterwerk? Een pinda die uit zijn mond vliegt belandt op mijn bovenlip. 'Knul, vorige week hoorde ik mijn kleinzoon van 7 motherfucker zingen. Wij zongen vroeger Kortjakje en Jan Huygen-in-de-ton.'

Oudewater is in rep en roer, de omroep verkwanselt kinder-tv, de Twin Towers zijn er ook al niet meer en Bromsnor is dood.

Wat Bassie maar wil zeggen: 'Eigenlijk is alles naar de klote.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden