Maas en mensen is benieuwd naar zijn sterrenkoers

Hoe zou het met de sterrenkoers zijn van Edwin de Roy van Zuydewijn en prinses Margarita? Ze waren er niet, tijdens de presentatie van het door HP/De Tijd-journalist Thieu Vaessen geschreven Oranjebitter....

Met het afwezige prinselijk paar zou Wilma Nanninga, opperhoofd van de pagina Privé in De Telegraaf, wel raad weten. Ze zou strafpunten uitdelen, en dat zou weer een gevoelige koerskeldering impliceren in het programma Sterrenbeurs dat vanavond op SBS 6 begint. Daarin wordt wekelijks bepaald welke Bekende Nederlanders het meest bekend zijn - ultieme verzilvering van de zucht naar polderroem.

Afgelopen zondag was er in Mercurius in Amsterdam een Launch Party om de aftrap van Sterrenbeurs te vieren. Daar kwam Dennie Christian op af, en Jody Bernal, Jan Smit, Mental Theo, zanger Spiros, ex-Big Brother-Bart, en ex-Big Brother-Kelly, zo te zien weer hard op weg een man te worden.

Tja. Ga er maar aanstaan als Wilma Nanninga, koningin in het rijk dat door soap en glamour wordt gedomineerd, het voor het zeggen heeft. Op een op internet gepubliceerde lijst beroemdheden konden de afgelopen weken stemmen worden uitgebracht. En daarop schittert dus nu niet Jan Mulder of Henk van Dorp maar wél Gerard Joling; niet Hans Teeuwen, wél Leontine Borsato-Ruiters; niet Paul Witteman, wél Wolter Kroes; niet Youp van 't Hek, wél Annette Barlo. En Jort Kelder kwam voor niks, want deze dierenrechtenactivist bleek de lijst niet te hebben gehaald.

In Mercurius stuitte Monique van de Ven onverhoeds op Jos Brink. En op Anita Meijer. En op Linda de Mol, die van broer John het verzoek kreeg om toch vooral te komen, vanwege een dreigend overschot halve soapsterren. 'Godzijdank! Bekende gezichten!', klonk het. De A-sterren klonterden opgelucht samen. Anita Meijer: 'Wij zijn hier voor het cachet!' Edwin de Vries: 'Wij zijn hier voor de inhoud!' Na de - voor Endemol broodnodige - tv-interviewtjes verdwenen ze, nog vóór de complete top-150 van Bekende Nederlanders bekend werd gemaakt.

Eén lichtpuntje dan, voor de Nanninga-bloedraad: NRC Handelsblad adopteerde de formule inmiddels, zonder een spoortje ironie, in de Klatergoud-index. Daarin wordt wekelijks gepeild welke beroemdheden voor NRC-lezers het populairst zijn. Deze week met stip op één: Kim van Kooten.

Zij was er vanzelfsprekend niet. Iets beters te doen - net als Albert Verlinde, of zelfs Chazia Mourali. 'Normaal gesproken zijn jullie niet zo bescheiden', galmde Emile Ratelband net voor de tv-opname begon, 'dus BN'ers: kom naar voren!' Jos Brink, die de top-150 ook niet haalde, rukte toch maar op - alles voor het goede doel. Wat Bekende Nederlanders ook wel weten: machtiger dan de sterren zelf zijn degenen die bepalen wie sterren worden, in dit vacuüm van gebakken lucht.

Vraag dat maar aan Wilma Nanninga. Ze wordt liefdevol gadegeslagen door haar man Alexander, fiscaal analist, als ze haar oordeel velt: 'Gordon, jij krijgt bonuspunten!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden