Maas en mensen hijst Gretta in een Molenaartje

Frans Molenaar viert feest. En het is maar goed dat dat prominent is aangekondigd, want het gezicht van de vermaarde couturier spreekt zelden boekdelen....

Verraadt de meester zich daar toch? Hij klaart in elk geval een beetje op, als hij in de hal van het Amsterdamse Amstel Hotel Gretta Duisenberg kust. Voorafgaand aan de presentatie van zijn 75ste Haute Couture Collectie Voorjaar/Zomer 2003 wordt er sowieso veel gezoend. En de klanten- en genodigdenkring van Molenaar is op zijn zachtst gezegd gevarieerd. Die gaat van LPF tot Arafat. Ferry Hoogendijk zijgt neer op een bank, Jan des Bouvrie vermeit zich met Joop Braakhekke, Gerard Cox - toch geen wandelend reclamebord voor couture - poseert gewillig voor de camera, Sylvia Tóth kruipt naast Jasperina de Jong. En dan is er ook nog good old Ronnie Tober, die het in de overvolle Spiegelzaal al snel te warm krijgt, pfff pfff zucht, en vervolgens kauwgomknauwend vanuit een hoekje de modellen op de catwalk gadeslaat.

Gretta Duisenberg zit prominent op de eerste rij, pal naast Robert ten Brink, die het zo te zien nogal naar zijn zin heeft. Hij fluit riedeltjes mee en fluistert zijn vrouw grapjes in het oor. Gretta Duisenberg doet zulke dingen niet. Uiterst aandachtig neemt ze elk model van top tot teen in zich op, de handen devoot op haar schoot gevouwen. Met Ten Brink wisselt ze geen woord. Ze maakt überhaupt met niemand contact. Geniet zij van de bonte, zomerse elegantie van de couture van Molenaar? Moeilijk te zeggen. De vrouw van de president van de Europese Centrale Bank heeft zich kennelijk voorgenomen om na alle politieke commotie vooral ongenaakbaarheid uit te stralen. Haar ravenzwarte coupe omlijst parmantig het lelieblanke gelaat. Ze verwaardigt het zich niet opzichtig te genieten.

En toch. Boomlange, breedgeschouderde mannequins - onder wie Irene van de Laar en Mariska Hulscher - wandelen af en aan. Gretta Duisenberg lijkt steeds meer te ontdooien. Als een creatie passeert die haar kennelijk danig bevalt, prevelt ze zelfs hardop een compliment. Ze glimlacht van oor tot oor. En als het slotapplaus klinkt, en Frans Molenaar op Feel van Robbie Williams een ererondje op de catwalk maakt, stráált ze zelfs.

Hoe nu verder? Molenaar, couturier die op 14-jarige leeftijd zijn carrière aan de Amsterdamse kleermakersschool begon, neemt complimenten in ontvangst. Gretta Duisenberg stelt zich verwachtingvol strategisch op. 'Dag meis, leuk dat ik je weer zie', zegt ze tegen Liesbeth List, die bepaald geen oren heeft naar een diepte-investering in een gesprek met haar. Ook andere prominenten maken zich uit de voeten - al is het maar omdat ze joods zijn. Voornaamste onderwerp van gesprek, althans in mijn directe omgeving: de roerende hommage die Ramses Shaffy ten deel viel, tijdens het Gala van het Nederlandse Lied. En er ontbrandt een stevige discussie over de kwaliteiten van het toneelstuk Van Gogh. Liesbeth List is als gebruikelijk zeer bereid om iets positiefs op te merken. 'Ik ben altijd op zoek naar de ziel.' Zegt ze daar ook weer iets aardigs over het unieke talent van Ramses?

Gretta Duisenberg lonkt naar wat aandacht. Die kwam hier zeker, veronderstellen sommigen, om een nieuw jurkje uit te zoeken voor een volgend bezoekje aan de bezette gebieden. Op zijn minst, zo wordt vanavond wel duidelijk, heeft ze zich een leven in de schijnwerpers gedroomd.

De Krabbé-tjes (hij niet in Molenaartje, zij wel) vertrekken. 'Tot bij De Drie Musketiers!' Frans Molenaar, als altijd zeer gastvrij voor zijn relaties in de media, tikt op mijn schouder en vraagt wat ik van de show vond. Voor Gretta Duisenberg is het eindelijk bingo. Ze vermaakt zich kostelijk met Sylvia de Leur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden