Maas en mensen feliciteert de majesteit met iets heel anders

Oranjezonnetje. Pimpelpaars hoedje. Gebruind burgemeestershoofd. Zomerse temperatuur. Bloemetje voor Bea...

Cornald Maas

Komkommertijd? Niks daarvan - en dat niet alleen vanwege de aanstaande kleine. De koninklijke familie rukt om de haverklap uit, om speciale evenementen luister bij te zetten. Prins Bernhard reikte de Zilveren Anjers uit, Máxima opende de Rijksacademie voor Financiën en Economie en koerst komende week af op de Prins Clausbrug, koningin Beatrix onthulde, op de dag dat het Grote Nieuws bekend werd, een standbeeld van Willem van Oranje in Delft. Dinsdag bezoekt ze de Rijn- en Gouwestreek. En gistermiddag was ze in het Haarlemse Teylers Museum bij de opening van de tentoonstelling Onvervalst! 300 jaar drukkerij Joh. Enschedé.

Ze straalt (of glimlacht op zijn minst) bij tekst en uitleg over de geschiedenis van het familiebedrijf dat vanwege het 300-jarig bestaan het predikaat Koninklijk kreeg. Da's shoppen in een tastbaar verleden want, zegt museumdirecteur Marjan Scharloo: 'De Enschedé's staan erom bekend dat ze nooit iets weggooien.'

De toon is licht, de stemming soms zelfs lacherig - met dank aan professor Gert Holstege, hoogleraar hersenwetenschappen aan de universiteit van Groningen, maar in zijn vrije tijd gepassioneerd postzegelverzamelaar. 'Majesteit, gefeliciteerd. Familie Enschedé, ook gefeliciteerd , maar met iets heel anders.' In zijn onconventionele uiteenzetting, waarin hij de vorstin en passant ook nog even tegenspreekt, neemt hij in vogelvlucht doorJoh. Enschedé gedrukte oranje-zegels door. Zoals daar zijn:

De piepjonge Wilhelmina - 3 cent.

De wat oudere Wilhelmina - 10 cent.

De jonge Beatrix - 7,5 cent.

Willem Alexander - 25 + 15 cent.

Beatrix in haar kroningsjaar - 60 cent.

Geen onvertogen woord verder, uiteraard - zelfs niet over het recente nieuws dat Joh. Enschedé, vanwege een tegenvallende vraag naar euro's, in 2002 veel minder bankbiljetten drukte dan verwacht en nu zelfs zo'n zeventig banen moet schrappen. Integendeel. Gert Holstege pleit, vooruitlopend op het 25-jarig-regeringsjubileum van Beatrix in 2005, vast maar voor een uitgebreide reeks jubileumzegels, zoals die in 1923, toen Wilhelmina 25 jaar vorstin was. Kees Bruinstroop, president-directeur van Joh. Enschedé, overhandigt Hare Majesteit vervolgens het eerste exemplaar van een jubileumboek. Dat bevalt deze oma-in-de-startblokken uitstekend.

Dan is er een rondleiding waarbij zij wordt geflankeerd door de Haarlemse burgemeester Pop en Nout Wellink, directeur van De Nederlandsche Bank. Ze krijgt uit handen van de oude heren Enschedé bovendien een gravure overhandigd die zij als kind maakte bij een eerder bezoekje aan de drukkerij en die daar, zonder er verder acht op te slaan, achterliet. Niks mee mis, kennelijk, met het nogal chaotische fotomoment dat daarop volgt.

De koningin geeft geen krimp. Oren en ogen staan op scherp. Welwillend buigt ze zich over een stempelsnijder, een gietmal en een exemplaar van de Oprechte Haarlemsche Courant uit 1807, en wandelt dan de tuin in van het museum. Daar wordt ze, terwijl ze een glaasje drinkt, prettig onderhouden door dames en heren die hun kans schoon zien en haar ongetwijfeld nog eens feliciteren. Luistert ze werkelijk?

Of mijmert ze in stilte over babysokjes?

Over een wiegeliedje?

Over een paleis vol beschuiten met muisjes?

Of over een postzegel met de beeltenis van Máxima - onbetaalbaar?

Anders herinnert ze zich toch in elk geval het Chinese gezegde dat Kees Bruinstroop eerder citeerde: 'Zonder wortels kun je niet groeien.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden