Maas en mensen en allen voor één Joop

Het was de dag van het succes. En dat kon ook niet anders...

De zaal staat als één man op, direct na het slotakkoord van de wereldpremière van 3 Musketiers, de musical, en er volgt een minutenlang applaus in het Rotterdamse Nieuwe Luxor Theater. De cast wordt toegejuicht. Joop van den Ende reikt, volgens beproefd concept, boeketten uit aan de hoofdrolspelers. Eindelijk zal hij, zo is de droom, met een musical van eigen makelij mondiaal de dienst uitmaken en net als gerenommeerde buitenlandse producenten strenge voorschriften en kwaliteitseisen formuleren waaraan gretige kopers zich hebben te houden.

Niets lieten hij en zijn medewerkers aan het toeval over. Fraaie lederen invitaties werden toegezonden, en nog opvallender bevestigingen als antwoord (in luxe doosjes, mét cd!). Er kwam een hit (Alles, duet tussen Bastiaan Ragas en Idols-host Tooske Breugem), er kwam een videoclip (gemaakt door Costa-regisseur Johan Nijenhuis), er kwamen documentaires (uit onverdachte hoek, door Ireen van Ditshuyzen), en een The making of (uit te zenden door de TROS). Janine van den Ende stelde een expositie samen die zaterdag werd geopend. Voor het Rotterdamse stadhuis wapperen - als betrof het een belangrijke Europese conventie - 3 Musketiers-vlaggen. En die uitnodigingen voor de première waren zo 'strikt persoonlijk en absoluut niet overdraagbaar' dat de geïnviteerden in verband met eventuele controle vriendelijk werd verzocht een identiteitsbewijs op zak te hebben.

Arriveert Jim van Idols daar eindelijk? Lopen Jamai en Dewi zelfs hand in hand? Breaking news! Radio- en televisieverslaggevers doen, in ingelaste uitzendingen, rechtstreeks verslag van de feestelijke première. Heerst hier en daar twijfel over de recensies in de kranten? 'Het was prachtig', zegt Willeke Alberti. 'Een geweldig spektakel', memoreert Frits Spits. Burgemeester Ivo Opstelten: 'Schitterend, tot in de finesses.' Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol: 'Dapper! Toch een hoop politieke uitspraken - en dat in een musical voor een groot Van den Ende-publiek.' Anita Meijer: 'Heel goed was die koningin, dat vrouwtje - kom, hoe heet ze nou toch?' André van Duin: 'Dit was wéér een stap verder. Alleen het moment dat Tooske doodging begreep ik niet helemaal - emotioneel dan.' Hans Kesting: 'Ik heb de lat te hoog gelegd aan het begin.'

Verder geen onvertogen woord. De volledige cast daalt onder klaroengeschal (Eén voor allen, allen voor één) eindelijk de trappen af. De genodigden glunderen. 'Oorlog kent alleen verliezers', is een van de wijsheden uit 3 Musketiers. Maar de oorlog in Irak lijkt ver weg. Hier geen onverhoedse confrontaties. Hier geen onduidelijkheid. Eenieder krijgt te zien wat verslaggevers zien.

Succes. Zelfs onder de gasten bevinden zich geen losers. Ga maar na: Erica Terpstra (Olympisch goud), Erben Wennemars (WK-goud), Plien & Bianca (Gouden Stuiver), Jack Spijkerman (TelevizierRing), Marco Borsato (Edisons & Harpen), Loes Luca (nominatie Gaykrant Tv-persoonlijkheid van het Jaar), Catherine Keijl (nominatie Beau Monde Make-Over Award), Gerard Cox (Gouden Joke Bruijs-Tablet), Connie Breukhoven (Patricia Paay-Penning).

Wij laven ons aan een immens buffet. Dit is het nieuwe Nederland. Dit is de polder die zichzelf viert. En ook smaakmakers en voorhoedevechters capituleren voor het succes van een theatertycoon. 'Joop van den Ende wijst een weg naar de toekomst', zei de Amsterdamse cultuurwethouder Hannah Belliot zaterdag al in NRC Handelsblad.

Is het verhaal van 3 Musketiers bij vlagen flinterdun? Zingt Tooske beter dan dat ze speelt? Wordt er te veel geschipperd tussen ouderwets anekdotisch sentiment en flamboyante hedendaagse vormgeving?

Kom nou toch. Mij hoort u zulke dingen niet zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden