Maas en mensen eet een broodje in de kantine van het derde net

Zindert het nou wel of niet, na die ellenlange zomerstop vol herhalingen, in de kantine van Nederland 3? De pretentieuze ploeg van het nieuwe VPRO-zondagmiddagprogramma Propaganda is er niet....

Wie ook ontbreken, tijdens de lunch: Ton van Brussel, VARA's teruggetreden tv-directeur die prominente programmamakers schriftelijk bedankte voor alle 'leuke momenten'; Jack Spijkerman, die het bed houdt omdat hij aan een longembolie lijdt; Kees Driehuis, die in onderhandeling is over een leven na NOVA; Paul Witteman, die vreest voor het bestaansrecht van B & W nu NOVA ook topgasten wil scoren; Felix Rottenberg, die toch wel geschrokken is van zijn toezegging om datzelfde NOVA frequent te presenteren; Matthijs van Nieuwkerk, die zijn contract met NOVA nog niet getekend schijnt te hebben.

Inge Gransbergen en Kathleen Warners, de Gagney & Lacey van de VARA, zijn er wél. Monter stappen de uitvoerend producenten om klokslag twaalf de kantine binnen. Warners, die onlangs nog dreigde met ontslag maar nu danig lijkt opgeklaard: 'Kom jij voor de quiz?' Frans Klein, opgeklommen van boekhouder tot waarnemend tv-directeur, laadt intussen zijn dienblaadje vol.

Er wordt her en der gekeuveld over het stuk, vorige week in deze krant, waarin VARA-medewerkers klaagden over het gebrek aan vernieuwing binnen de omroep. Ze moeten hier toch zijn, de programmamakers die - uit angst voor de gesel van VARA-voorzitter Vera Keur? - liever anoniem wilden blijven. Keur schijnt er nachten van wakker gelegen te hebben, zo wordt mij verzekerd. Komt daar nog tekst en uitleg over? De VARA heeft dit jaar, anders dan de VPRO en de NPS, geen feestelijke winterpresentatie. Liever spreekt Keur komende dinsdag haar personeel toe tijdens een besloten bijeenkomst waarbij pers niet welkom is.

In de kantine van het derde net arriveren VARA-medewerkers volgens een ongeschreven wet het eerst. De VPRO levert de hipste bloedgroep, inclusief programmamakers die een piercing of tattoo niet schuwen. De bespelers van het derde net eten in één ruimte, maar integreren niet. Er is een VPRO-documentairevrouwentafeltje, een NPS-cultuur-tafeltje, een VARA-Oog in oog-tafeltje. Peter van Ingen knabbelt een broodje aan de leestafel, en Cherry Duyns slaat het omroepvolk vorstelijk gade. VARA's nieuwe amusementschef Frits Ferres zit meestal alleen. Die heeft nog nauwelijks vrienden gemaakt. 'Gelukkig heeft hij sinds kort een secretaresse', meldt een VARA-werknemer. Aan een VARA-tafeltje wordt het lot van alleenstaande vrouwen besproken. 'Het maakt hun niks uit hoe mannen eruitzien', doceert een programmamaker, 'zolang ze maar rijk zijn.'

Arme arbeidersomroep. Bijna ingehaald door de VPRO die de programmering komend seizoen drastisch vernieuwt en door de NPS die steeds meer uitzend-terrein confisqueert. 'Ik beschouw het als een tussenseizoen', zei voorzitter Keur in deze krant.

NPS-programmaleider Carel Kuyl is er geregeld, in de kantine, en ook VPRO-tv-directeur Daniëlle Lunenborg scharrelt er vaak rond met een bordje sla. Maar Vera Keur laat zich er zelden zien. Dat zou ook maar voor deining zorgen.

Redacteur Hellen van Schelven ruimt haar plateautje af. Nu de VPRO-programma's opgaan in thematische blokken werd zij, vanwege haar VARA-verleden, toegevoegd aan het wat lichtere 'Varia-blok'. Ze haalt de schouders op. Bij de omroep vindt men eeuwig het wiel uit, weet zij ook wel, omdat ervaring en deskundigheid er nauwelijks worden gekoesterd. Ze citeert een spreuk op een ooit in een souvenirwinkel aangeschafte asbak, en bombardeert die tot tv-wijsheid: Het is altijd wat maar nooit je dát.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden