Maas en mensen bestudeert de erfenis van Brood

Sally Spectra van The Bold & the Beautiful ontvangt me met open armen...

Cornald Maas

En verder is alles bij het oude.

'Men hield van Herman', zegt Bart Chabot.

En: 'Herman blijft ook in zijn ondergang nog kaarsrecht.'

En: 'Dit was een heel grote geest. Zo'n mens dat eens in de vijftig jaar voorbijkomt.'

Tom Hanks glimlacht.

Jeroen Krabbé geeft geen krimp.

Lady Di let niet op.

Mary Dresselhuys denkt er het hare van.

Anne Frank geeft überhaupt geen sjoege.

We zijn in Madame Tussaud's, voor de presentatie van Broodje springlevend, het vierde en laatste deel in de door Chabot geschreven Herman Brood-biografie.

Als het tijdens zo'n bijeenkomst eigenlijk niet zo druk is zit je in het wassenbeelden-museum goed. Je krijgt er gratis en voor niks een hoop prominenten bij. En ze drinken geen drup, dus dat scheelt weer in de kosten.

Bart Chabot schiet maar weer eens vol, als de laatste levensfase van Herman in een interview door Volkskrant-medewerker Gijsbert Kamer ter sprake komt. 'Er valt ons niets te verwijten. Er is alles aan gedaan om deze jongen binnenboord te houden.' Henny Huisman is diep onder de indruk en kust zijn vrouw op haar achterhoofd. En Karin Bloemen zingt, op verzoek, You've got a friend. Een dronken Brood-bewonderaar: 'Karin Bloemen heet ze! Alleen die naam al! Zo bijzonder!'

Quizje.

Is dit de echte Henny Huisman?

De echte Manuëla Kemp?

De echte Maarten Spanjer?

De echte Anton Corbijn?

'Alles wat voorbij is en vergaan', zingt Karin Bloemen, en ze vertelt dat ze gedroomd heeft hoe ze, samen met Vincent van Gogh, in een bed belandde dat stond opgesteld in De Zaal van de Eeuwige Roem. Dan verklaart ze haar liefde aan Herman Brood, en roept daarmee nog eens de collectieve verdwazing in herinnering van twee jaar geleden, toen Herman van het Hilton sprong en zijn dood een week lang wereldnieuws was in Nederland.

Bart Chabot overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Sandra Brood, die best naast de wassen Herman poseren wil. Waar is Jules Deelder toch, immers ook boezemvriend van Brood maar in de publiciteit rond de nalatenschap van de rock 'n roll-held veruit de mindere van Chabot? Deelder deed er sinds Broods dood het zwijgen toe. Chabot lijkt zich van geen kwaad bewust. De Haagse dichter/schrijver, mediaheld met het hart op de tong en voormalige snikkende Villa Felderhof-gast, verklaart dat hij zich nog even niet op een biografie van Deelder zal storten. 'Jules moet nog effe in de wachtkamer.' Want al dertien jaar lang schreef hij geen normaal boek meer. 'Ik ga beginnen aan mezelf. Want wie wás ik ook weer, eigenlijk.'

Ach, tijdens zo'n presentatie in Madame Tussaud's wordt wel duidelijk wat Herman Brood ons zoal heeft nagelaten. Geen popsterren daar, nauwelijks journalisten, en amper schrijvers - op Simon Vinkenoog en Martin Bril na. Majoor Bosschardt zit intussen, niet ver van haar wassen evenbeeld, op een bankje bij Pablo Picasso.

Dat is de erfenis Brood: Bosshardt, Huisman en Klaas Wilting. En vanzelfsprekend wil de ex-politiewoordvoerder graag poseren voor Story.

Majoor Bosschardt - de real life-versie - taait af. Jim, Jamai, Kenneth en Clara, directe bovenburen van Herman, kunnen niet verstaan wat Bart Chabot nog te zeggen heeft. Henny Huisman is opeens rock 'n roll. En Gerard Joling krijgt überhaupt nergens lucht van.

Die ligt, wegens gedaalde sterrenkoers, sinds kort opgebaard in de kelder van Madame Tussaud's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden