Maas en mensen beleeft de comeback van Knots

Wat is een goed Irak-recept? Dat wij betere tijden vieren? De jaren negentig bijvoorbeeld, die werden gedomineerd door Bay Watch en Twin Peaks, door Tell Sell en de Chippendales?...

Vooral dertigers en groepjes kwetterende meisjes verzamelen zich in het Amsterdamse Mercurius, voor het premièrefeestje van de zondag gestarte Net 5-reeks I love 90's. Ze blikken verwachtingsvol om zich heen, op zoek naar de sterren die hun medewerking verleenden aan de door Screentime Entertainment geproduceerde reeks.

Het hedendaagse polderleven is zo bar en boos dat wij graag teruggrijpen op huiskamergeluk en nostalgie, zelfs als de herinneringen niet verder teruggaan dan maximaal zo'n jaar of tien. Maar wat hedendaagse glamour is voor de aanwezige fotografen ook nooit weg.

Het werkeloze journaille haalt opgelucht adem als Kelly (van Big Brother, maar dan wel Big Brother van ná 1999) arriveert. Andere vips worden nauwelijks herkend. Genodigden kijken op een groot videoscherm naar I love 90's-presentator Antonie Kamerling die 'live' niet is komen opdagen. Meevallertje: de VARA stond, bij hoge uitzondering, fragmenten af van een VARA-serie (De Schreeuw van de Leeuw) aan een commerciële zender. Dat werd op de burelen van Screentime, zo verzekert directeur Peter Wingender mij, met gejuich ontvangen.

Antonie Kamerling spreekt op het videoscherm de feestende menigte toe. '1990. Irak valt Koeweit binnen.'

'Het is een beetje een tijd van teruggrijpen', zegt Jan-Simon Minkema een dag later in de Amsterdamse Melkweg. 'Eigenlijk is De Familie Knots nooit weggeweest', voegt Hetty Heyting daaraan toe.

Het was nooit zo tot me doorgedrongen, maar die NCRV-reeks, uitgezonden van 1980 tot 1984, is kennelijk een monument in de vaderlandse tv-geschiedenis geweest. Er wordt zowaar zelfs van een Swiebertje-effect gesproken. De Familie Knots was bedoeld voor kinderen, maar ook zeer geliefd bij volwassenen. Dat is dan weer het Idols-effect. Knots, beweren sprekers, raakte aan 'diepe emoties'. En dus verschijnen de 21 afleveringen van de comedyserie op zes dvd's en video's. De eerste twee delen liggen vanaf deze week in de winkel. 'Binnenkort in het theater: Knots, de musical?', vraagt Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol vanaf de tribune.

Geen knotsgekke opmerking in de oren van aanwezige fans. Ze proesten het uit als Hetty Heyting, die de serie schreef, als haar alter ego Tante Til - karikatuur van een kunstzinnige dame met grote passie voor kloddertjes roze verf - het woord neemt. 'Als ik eenmaal begin hou ik niet meer op!' Vervolgens neemt ze in alledaags ornaat, samen met ex-collegae Minkema en Marnix Kappers, plaats achter een interview-tafel. Volgen leutige verhalen over sokkensoep enzo. Herinneringen worden voorbehoudsloos opgehaald. Dat gekke, kleine zoldertrapje! Die keer dat ze 'gek van de lach' waren! Al die keren dat Heyting in de rij voor de kassa in de supermarkt niet werd herkend! Ze vertelt dat ze Idols-jurylid Eric van Tijn, toen nog conservatoriumstudent, in een wasserette aansprak en hem als arrangeur voor haar serie wierf. 'Hij is bij mij begonnen!'

Actrice Fabiënne Meershoek, die als kind in De Familie Knots een gastrol speelde, reikt vervolgens de eerste exemplaren uit. Gezelligheid kent geen tijd, vanmiddag. Bij vertrek krijg ik een roze plastic tas in mijn handen gedrukt, zodat ik gewapend met Knots-tapes, Knots-penseel en Knots-lolly naar huis kan. Wat kan het leven, in de slipstream van de Dag van de Waarheid, soms toch eenvoudig zijn. Alleen Marnix Kappers schetste als Neef Herbert, in een fragment uit vervlogen tijden, een somber toekomstperspectief. 'De hele wereld is gemeen! Ik ben heel zielig in de put beland!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden