Maas en mensen begrijpt de taal van het beeld

Guirlandes voor de meest kwetsbare kunst...

In het Amsterdamse Muziektheater krijgen dansers prijzen van Stichting Dansersfonds '79 uitgereikt, met een kusje van veterane Alexandra Radius als bonus. En de gedreven choreograaf Adriaan Luteijn en de in Spanje geboren danseres Sol Léon zijn zichtbaar vereerd, en zielsgelukkig. Luteijn kan, als hij de genodigden vanaf een papiertje toespreekt, opeens zijn eigen handschrift niet meer lezen. En Léon zingt, in haar dankwoord, de lof van inspirator Hans van Manen. 'He was my secret lover.' Henk van Dijk, zijn levensgezel en sinds jaar en dag videomaster bij Het Nationale Ballet, registreert achter de camera de feestelijke plichtplegingen.

Dansers betalen tenslotte bijna altijd een hoge prijs. Schrijvers schrijven door, musici musiceren verder, maar dansers zullen hun kunsten vroeg of laat niet meer kunnen vertonen, en misschien blijvende blessures oplopen.

Dat besef dwingt respect af. In de foyer van het Muziektheater is het gezelschap klein maar voornaam. Initiator Han Ebbelaar en Rudi Fuchs zijn er, Wim en Rita Kok, Hans van Mierlo en Connie Palmen. Die zijn er ook vanwege hun connectie met de aimabele Henk van Dijk, cameraman die sinds 1972 in alle bescheidenheid de choreografieën van Van Manen vastlegde, en vanmiddag wordt gelauwerd met de Prijs van Verdienste 2003. Zijn dankwoord is aanvankelijk een filmpje dat de schoonheid van dans, voor én achter de schermen, laat schitteren. Dan neemt hij toch plaats achter de katheder, en hij doet een oproep aan de danswereld om het aanwezige talent wijd en zijd te verbreiden. 'Jongens, zet 'm op!'

Van Dijk legt al decennialang vast wat anders onherroepelijk verloren zou gaan. En hij wil dat veel meer mensen daar deelgenoot van zijn dan dansers alleen. 'Er zijn genoeg mensen die de taal van het beeld begrijpen' - en hij gaat, bijna verlegen, op de foto met staatsman Wim Kok.

Intussen worden, in de categorie onkwetsbare kitsch, in het Amstel Hotel de Beau Monde Awards uitgereikt. Aan Estelle Gullit bijvoorbeeld (Beau Monde Style Award) en Daniëlle Overgaag (Beau Monde Covergirl Award).

Weggepoetste vergankelijkheid glorieert, en opgerekt schoon krijgt, dankzij make-overs en flitslicht, het eeuwige bestaan. 'Is er eigenlijk iets wat Rick Engelkes níet kan?', zegt de voice-over over deze kanshebber voor de Man of Style Award. Heel veel, zou ik zeggen, maar zo'n kanttekening is vanzelfsprekend uit den boze.

Deze uitreiking won in de loop der jaren kennelijk aan gezag, want geen polderster ontbreekt. Viola Holt lonkt gretig naar de camera. Irene Moors en Carlo Boszhard zijn dolblij met hun Televizierring-nominatie. Couturier Paul Schulten miste, zegt hij, een universitaire opleiding. 'Ik ben er hartstikke trots op dat ik thuisnaaister ben.'

Zijn alle poldersterren wel aanwezig?

Zo'n bijeenkomst is natuurlijk bij uitstek het domein van Connie Breukhoven. Maar zij schittert door afwezigheid. Passend vraagje in Beau Monde-kader: hoe zou het zijn met het Breukhoven-familieconflict? De breuk tussen ouders en kroost was toch dagenlang hot news in gossipbladen en tv-programma's, en in de nationale Gezond Verstand-krant.

Maar nu hoor je er niks meer over. Is de familie soms gelukkig herenigd, en is dat nieuws too good to be true? Allemaal van geen belang, kennelijk, in deze Mabel-weken, en al helemaal niet in het licht van de eeuwigheid. Maar als er dan toch een Vanessa-verhaal verteld moet worden, dan graag een Vanessa-verhaal met een staart.

Gelukkig ging het in de wandelgangen nog wel even over de nieuwe coupe van La Breukhoven. Heb ik dan weer iets gemist? Bij het verlaten van het pand klinken, in de verte, geruststellende woorden. 'Ik wil natuurlijk Leco bedanken. . .'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden